Ако обичате специалитетите от тесто и кори за баница, то определено ще останете очаровани от тази рецепта. Домашен бюрек за 30 минути - досущ като този от баничарницата, но с доста по-малко усилия.
Домашен бюрек за 30 минути
Продукти:
- 500 гр. тънки кори за баница (като тези за баклава)
- 500 гр. прясно краве сирене
- 200 мл заквасена сметана
- 1,5-2 ч. л. сол
- 2 яйца
За намазване на корите:
- 200 мл газирана вода
- 100 мл олио
Приготвяне:
1. В дълбока купа смесете натрошеното сирене със заквасената сметана и яйцата, след което добавете сол на вкус.
2. Отворете корите и отделете 5 кори, след което ги разрежете по дължина на две, те ще трябват за пълнежа.
Снимка: YouTube
3. Вземете 2 кори и ги наредете на работния плот една до друга, но застъпвайки ги на една трета (като на снимката по-горе). Така се получава една голяма дълга кора.
Снимка: YouTube
4. След това вземете 2 от разрязаните по дължина кори и покрийте с тях долната половина от корите на плота (отново трябва да се застъпват на 1/3). Отгоре се намазва със смес от вода и олио и се разпределя плънката.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
5. Навийте внимателно на руло, а след това на охлюв - като бюрек. Повторете процедурата с останалия материал и наредете баничките бюрек върху застлана с хартия за печене тава.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
6. Напоете ги отгоре със сместа от вода и олио и ги изпечете в предварително загрята фурна на 220 градуса за 30 минути или докато се зачервят хубаво.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!