Капамата е едно от най-традиционните коледни ястия в различни кътчета на България. Съчетанието от различни видове месо и зелеви сармички, запечени в глинен гювеч, е невероятно вкусно и ароматно.
Коледна капама
Продукти:
пилешко месо - 1 цяло пилен
свинско месо - 500 г
телешко месо - 500 г
кайма - 300 г
смес пушено месо - 300 г гърди
колбас - 2 големи наденици по 200 гр.
кисело зеле - 1 зелка
доматено пюре - 2 - 3 с.л.
червено вино - 1 ч.ч.
ориз - 120 г
олио - 200 мл
лук - 3 глави
дафинов лист - 3 - 4 листа
черен пипер
червен пипер
чубрица - на вкус
сол - на вкус
Начин на приготвяне:
Задушете пилешките дреболии заедно с ориза, част от скълцания лук, малко доматено пюре и подправки на вкус. Напълнете пилето с тази плънка и го зашийте. Отделете към 12 листа от киселата зелка, а останалата нарежете ситно.
Овкусете каймата с подправки и ситно накълцан лук и направете сарми с отделените листа.
В голям гювеч или тенджера сложете част от накълцаното зеле, сарми, цялото пълнено пиле, следва нарязаното пушено месо (може и бекон), нарязаните наденици и пържоли от свинско и телешко. Докато редите може да добавяте дафиновите листа и малко подправки.
Долейте в съда олиото и разтвореното в зелев сок доматено пюре. Долейте и виното, и захлупете съда плътно.
Оставете коледната капама да се пече цяла нощ на слаба фурна.
Да ви е сладко!