Свикнали сме да приготвяме мекиците на тиган - пържени в обилно количество загрято олио, за да се надуят и бухнат хубаво. А какво ще кажете, ако ви издадем, че може да си приготвите също така вкусни и шупнали мекички в здравословен вариант - на фурна? При това без да използвате почти никаква мазнина и НИКАКЪВ набухвател! Да, получават се уникални печени мекици, които са едновременно пухкави и много мекички отвътре.
И така - ето продуктите за тези Върховни мекици на фурна без мая и бакпулвер:
Мекици на фурна без мая и бакпулвер
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 225 гр. брашно
- 300 мл прясно мляко
- 1 ч. л. сол
- масло (мас или олио)
- форма за мъфини с гнезда
Начин на приготвяне:
Формичките за мъфини се намазват първо всяка с половината мас или масло (ако нямате, може и с олио, но най-добре с несолена мас или масло). Поставете формата във фурната да се загрее на 250 градуса за около 2-10 минути. Трябва да се загрее добре преди да се изсипе тестото вътре.
През това време пригответе тестото: счупете 4 яйца в дълбока купа и добавете една чаена лъжичка сол. Разбийте добре с телена бъркалка. Докато се разбърква, постепенно се добавят 300 мл мляко. След като смесите добре съставките, добавете към сместа 225 г пресято брашно.
Разбийте добре с телена бъркалка, за да няма бучки в сместа. Ако имате блендер или кухненски робот, можете да приготвите всичко това за много по-кратко време: просто сложете всички необходими съставки в блендера и го включете за 2-3 минути, докато съставките се смесят добре.
Накрая ще получите тесто, много подобно на това за палачинки, може и малко по-гъсто. Изсипете сместа в кана или друг съд, който ще ви улесни при изсипването на тестото. Извадете загрятата форма от фурната и напълнете формичките.
Върнете в загрята фурна и продължете да печете на 220 градуса за около 15-20 минути. През това време не трябва да отваряте фурната, защото тестото расте като гъба и може да омекне от нахлуването на студения въздух (нещо подобно на тестото за понички еклери-принцеси).
След 15 минути отворете за кратко вратата на фурната, за да проверите мекичките и ако е необходимо, продължете печенето още 3-5 минути.
Извадете готовите мекици и ги сервирайте топли (хубави са и студени).