Върховни турски сиренки без мая - пръхкави и мекички, а тестото се топи в устата:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Върховни турски сиренки без мая - пръхкави и мекички, а тестото се топи в устата:
Върховни турски сиренки без мая - пръхкави и мекички, а тестото се топи в устата:
314285
Върховни турски сиренки без мая - пръхкави и мекички, а тестото се топи в устата:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тези турски сиренки са перфектната лесна закуска. Нежни, пръхкави, вкусни и най-важното - остават мекички с дни (е, толкова дълго едва ли ще се заседят).

Приготвят се лесно от тесто без мая, а са засищащи и имат чуден аромат на масло. Ето и рецептата за вкусните турски сиренки без мая или т.нар. турска поача :

Турски сиренки без мая

Продукти:

Брашно - 430 гр.

Бакпулвер - 12 гр.

Яйца - 3 бр.

Масло - 100 гр.

Захар, сол - по 1 ч.л.

Растително масло - 60 мл

Кисело мляко с 2,5% масленост - 100 мл

Оцет 9% - 15 мл

За плънката:

1 яйце

сирене или извара - 250 гр.

Приготвяне:

Изсипете в дълбока купа маслото на стайна температура, добавете захарта и солта, и разбъркайте. Прибавете също растителното масло, оцета и киселото мляко. Смесете всичко старателно с тел до гладка смес. След това разбийте 2 яйца + 1 белтък (жълтъка заделете за намазване) и ги добавете в сместа.

Разбъркайте отново до гладка консистенция. Добавете на порции брашното, пресято с бакпулвера. Замесете тестото с лъжица, а после го доомесете с намаслени ръце. Получава се много меко, деликатно и нежно тесто, което не лепи по пръстите. 

турско тесто

Разделете тестото на топки, в зависимост от големината на сиренките, която желаете. В нашия случай - 12 броя.

Пригответе пълнежа, като смесите яйцето и сиренето (изварата).

Вземете парче тесто, поръсете малко с брашно, разтегнете тестото с ръце (можете да използвате точилка) на плоска питка. В средата сложете от плънката и прищипете тестото отгоре с пръсти. Придайте на сиренките формата на лодка, като леко ги сплескате върху плота.

турски сиренки

Оформете така всички сиренки, подредете ги върху тавичка с хартия за печене, намажете с жълтък и печете в предварително загрята до 200 ° С за 30-35 минути.

турска поача

Преди печене може да оформите върху сиренките лек разрез с остър нож или шпатула за крем на торти - така сиренките ще станат още по-красиви.

След като ги извадите от фурната, оставете поачите да се охладят леко, преди да ги нападнете!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft