Тази рецепта се различава значително от известните рецепти за приготвяне на майонеза . Получава се продукт с много нежна консистенция, не толкова тежък (заради белтъка) и с леко пикантен вкус.
Майонеза с цяло яйце
Продукти:
1 яйце
150 гр.олио
50 гр.натурален зехтин или слънчогледово масло - 50 грама
1 ч.л.горчица на прах
1/2 ч.л.сол
1 1/2 ч.л.захар
лимонов сок - на вкус
смлян лют пипер - на върха на чаена лъжичка
Приготвяне:
Извадете всички продукти предварително от хладилника. Те трябва да са на стайна температура.
Най-добре е да използвате блендер. Първо сложете в купата яйцето, след това добавете горчицата, солта, залейте със зехтина, добавете лютия пипер. Когато всичко е вътре, започнете да разбивате на най-голяма мощност.
Сега постепенно, без да преставате да биете, изсипете слънчогледовото масло. Това трябва да се направи непрекъснато, докато сместа стане по-въздушна и се сгъсти. Обърнете внимание на факта, че може да се нуждаете от малко по-малко или малко повече от посоченото в рецептата количество мазнина. Всичко зависи от качеството на продукта и силата на вашия блендер.
Сега добавете захар и лимонов сок, и отново разбийте с блендера.
Майонезата трябва да се съхранява в стъклен буркан с плътно затворен капак в хладилника.