Опитайте позабравената рецепта за домашно масло без добавки и консерванти, много подобно на начина, по който са го приготвяли нашите предци, но по-лесно и просто.
Въпреки че по-старите поколения сигурно помнят и знаят как се приготвя домашно масло, все пак ще е добре да предадем тази проста домашна рецепта и да я запазим от забрава.
Домашното масло е с особена сладост и необикновен вкус и издържа същото време като купеното, до няколко седмици. С други думи, има дълъг срок на годност , ако се съхранява правилно в хладилник.
Най-важното за срока на годност на маслото е в него да няма останала влага, а обикновено се разваля, ако го държите на пряка светлина. Може би новите домакини в кухнята никога не са се сещали да приготвят домашно масло, защото маслото от магазина винаги е на разположение.
Някога по-възрастните са приготвяли маслото от пълномаслено мляко и с по-дълъг процес, но днес повечето от тях го приготвят с млечния продукт, наречен "неутрална сметана" или пълномаслена животинска сметана. Намазвам го на хляб и не слагам нищо друго, толкова е сладко, че ми стана любимо ястие, а вярвам ще стане и на вас.
За да приготвите домашно масло, ще ви трябва само неутрална сметана с 30-35% масленост. Количеството неутрална сметана, която се използва в рецептата, е 2 литра течна сметана, като се получават 770 г масло.
Разбира се, според количеството масло, което искате да получите, определете количеството сметана. Това е една вкусна рецепта за масло , подходяща за всеки вкус и можете да я използвате при приготвянето на пайове, торти, тарти и различни други солени и сладки ястия.
Домашно масло от сметана
Начин на приготвяне:
Сложете сметаната в дълбока купа. Включете миксера на най-ниската скорост и започнете да бъркате. Когато обемът на масата започне да се увеличава, постепенно започнете да увеличавате скоростта на миксера, докато достигнете възможно най-високата скорост на разбиване.
Сметаната ще се превърне в гъста бита сметана в един момент, но продължете да разбивате, докато маслото започне да се отделя от течността, ще забележите, когато се отдели достатъчно. След това вземете малка цедка (или плътен тензух) и сложете сместа да се отцеди добре от течността.
Оставете течността настрана, а маслото заедно с цедката прехвърлете в друга купа със студена вода и го изплакнете добре, за да се пречисти.
Оформете топка с шпатула и след това изстискайте маслото с ръце като гъба, тъй като не трябва да остава никаква течност.
След това сложете маслото върху прозрачно фолио и оформете калъпче от него - може да е правоъгълник или руло. Завийте добре, стегнете с фолио и приберете в хладилника за 1 час да стегне.
След това маслото е готово за употреба.