Цикорията е позната на лечителите още през първи век и те често я използват за възстановяване на черния дроб и други проблеми с храносмилателния тракт. В миналото често се използва като лекарство, но и като храна.
Особено се е използвала като салата при консумация на мазни ястия, за да стимулира жлъчните сокове и да улесни смилането на храната без дискомфорт в стомаха. Днес цикорията е малко позабравена, а се използва най-вече "кафето", което се получава от нейния корен.
Цикорията, или Cichorium intybus, е растение със сини цветове, което расте като градинска билка, но по-често като дива билка. Расте край пътища, дворове и градини, среща се и по поляни. Най-добре е реколтата да се бере от екологично чиста среда.
Въпреки че има широко приложение в медицината, цикорията често се използва като добавка към ястия. Младите пролетни листа на билката, подобно на други листни зеленчуци, могат да се добавят към салата или да се сервират отделно, а печен и нарязан корен от цикория често се добавя към кафето в Европа и САЩ.
Цикорията обикновено се смесва с кафе, защото допълва вкуса и мириса му, но анализите го допълват по друг начин: а именно, установено е, че лактуцинът и лактуопикринът (двете вещества от цикорията, които й придават леко горчив вкус) могат да имат действие, противоположно на действието на кофеина, поради седативния ефект върху централната нервна система.
Цикорията се счита, наред с други неща, за леко слабително средство и за увеличаване на потока на жлъчката. Може да се използва и за лечение на болка в костите и ревматизъм, тъй като действа като лек диуретик, увеличавайки извеждането на течности от тялото.
Листата от цикория се използват и като лапа за лечение на кожни възпаления и отоци. Прилага се вътрешно при: ускорена работа на сърцето, причинена от прием на кофеин, жълтеница, проблеми с далака, камъни в жлъчката, гастрит и други храносмилателни проблеми, пневмония, болки в костите.
Използва се външно при кожни възпаления. Цикорията се купува под формата на зелени листа и изсушен корен. Преди употреба при някой от изброените проблеми е необходима консултация с Вашия лекар. Ето как се приготвя у дома:
ЧАЙ: 1 чаена лъжичка корен или суха билка се оставя да заври в половин чаша вода, след което се прецежда; пийте 200 до 350 ml дневно при жълтеница, храносмилателни проблеми, камъни в жлъчката или гастрит.
КАТО ХРАНА: Изстискайте 1 чаена лъжичка сок от стрък цикория и го пийте заедно с мляко или вода, три пъти на ден. Яжте прясната билка (млади зелени листа) като салата или гарнитура.