500 гр. тънки кори за баница
5oo гр. натрошено сирене
3 яйца
100 мл заквасена сметана
100 мл прясно мляко
3 супени лъжици олио
100 гр. масло
100 мл готварска сметана
евентуално сусам
Смесете сиренето, яйцата, млякото, заквасената сметана и олиото. Маслото разтопете и го смесете с готварската сметана.
В тавичка за печене с размери 25 х 35 см поставете хартия за печене, след което сложете вътре една кора.
Следващият лист сгънете до размерите на тавата, ако е по-голям, след това го напръскайте със сместа с маслото.
Третата кора също сгънете, ако е необходимо, и я покрийте със сместа от сиренето.
Повторете процедурата, като сгъвате корите при нужда - една мажете със сместа с масло, а следващата - със сместа със сирене.
Последната кора покрийте с която смес остане, след което я поръсете със сусам. Печете баницата на 200 ° С до златисто-жълто.
Може да изпечете баницата в малка правоъгълна тавичка или в кръгла тава с диаметър около 28 см.