1 голяма глава червено цвекло
1 с.л. захар
1 с.л. оцет
800 г брюкселско зеле
2 с.л. зехтин за задушаването
1 глава лук, нарязана на ситно
2 с.л. запечени бадеми
1 скилидка чесън, по желание
4 с.л. лимонов сок
1 с.л. зехтин за соса
сол на вкус
черен пипер на вкус
Цвеклото се обелва, залива се с вода и се слага да се свари за 20 мин. с 1 ч.л. сол. Добавят се оцетът и захарта и се вари още 10 мин. Когато изстине, се нарязва на кубчета.
Брюкселското зеле се слага да се подвари за 4 мин. във вряща подсолена вода. Веднага се слага във вода с лед, за да не загуби свежия си цвят.
В загретия зехтин се слага да се задуши лукът. Добавят се зелето и бадемите и се разбъркват 2-3 мин. Подправят се със сол и пипер.
От чесъна, лимоновия сос и зехтина се прави заливка. Гарнитурата се подрежда, като се редуват зелето и цвеклото и се заливат със соса.