Всички знаем, че пробиотиците са от изключително значение за нормалната чревна микрофлора, а оттам и за цялостното ни здраве и имунитет. Най-добре е обаче да не купувате такива продукти, а да си ги приготвите у дома. Така ще сте сигурни в състава им. Между другото, ако има захар в тях, те вече не са това, което ви трябва и което се препоръчва.
На практика всеки зеленчук може да бъде ферментирал. Един от най-популярните домашни пробиотици е бялото зеле, което се приготвя лесно и бързо:
- 0,5 кг зелка
- 15 г моркови
- 11 г сол
- семена копър или кимион
Всичко се нарязва, намачква се с пръсти, добавя се сол и подправки по желание, след което се разбърква добре. Оставете на топло място за два-три дни. Проверявайте от време на време за готовност.
Важно! Не използвайте пластмасови или метални съдове за ферментация. Подходящи са буркани и керамични или дървени съдове.
Щом зелето ферментира, използвайте го в сезонни салати и супи, най-добре обаче в суров вид.