Лятото идва, а с него и желанието ни да пътуваме до добре познати и нови дестинации. Една от опасностите, която крие топлото време обаче, е качеството на "уличната" храна, която по традиция винаги опитваме, когато сме на ново място.
Веднага след като епидемиологичната обстановка позволи отварянето на границите, много европейци се отправиха към любимата си морска дестинация, но много от тях се разболяха - на от Covid-19, а от стомашни заболявания, посочва гастроентерологът Воислав Перишич
Той обяснява, че подобна ситуация може да се избегне, ако вземете пробиотик със себе си, когато пътувате, и трябва да обърнете внимание на спецификата на диетата в дадена страна.
„Един пробиотик два пъти на ден е от голямо значение, когато пътувате, така че изчислете от колко ще имате нужда“, казва д-р Перишич.
И така, нека видим кои са потенциално опасните храни в най-популярните места за почивка:
Гърция
Д-р Перишич твърди, че в Гърция месото трябва да се избягва, тъй като е замърсено с бактерии. Причината е, че често се замразява няколко пъти поради високата температура в страната.
„Туристите в Гърция ядат много гирос, а качеството му е много спорно. Прави се от остатъци от месо, което е лошо термично обработено и гнило на слънце по цял ден, което не е хигиенично. Затова в Гърция е по-хубаво да се яде сувлаки, чисто месо, печено на 600-700 градуса, при температура, при която бактериите умират“.
Египет
Специалистът казва, че в Египет, както и в други части на Африка и Южна Европа, никой не си помисля да пие чешмяна вода. „Пийте само бутилирана вода, защото бактериологично неподходящата вода може да причини сериозни заболявания. Също така избягвайте много пикантна храна, с която не сме свикнали“, казва Перишич.
Турция
Лекарят предупреждава, че туристите, пътуващи до Турция, където шведските маси са особено популярни, трябва да бъдат особено внимателни да не преяждат.
„Също така трябва да се избягват баклавите, защото се съхраняват дълго време. Вместо това яжте пресни сладкиши и плодови салати. Не препълвайте чиниите си, яжте пет малки хранения на ден“, казва д-р Перишич.
Черна гора
Морските дарове, приготвени по различни начини, са един от специалитетите на черногорската кухня, но специалистът казва, че трябва да се избягват.
„Те, особено черупчестите, са най-големият източник на токсини и патогенни бактерии, които могат да причинят сериозно гадене. Само добре овкусени черупчести са годни за консумация, но няма гаранции, че готвачът ги е почистил добре, преди да приготви ястие от тях“, казва гастроентерологът.