Има едно нещо, към което известният гастроентеролог д-р Уил Булсевич е запален, освен микробиома на червата, и това е кафето. Всъщност д-р Булсевич казва, че това е една от двете му любими напитки за здравословно храносмилане, на които се наслаждава ежедневно.
Но той иска да добави популярна съставка към кафето си, за да подобри ползите за здравето. „Обичам да добавям канела към кафето си. Това е съставка, която всеки има в кухнята си“, казва д-р Булсевич пред Well and Good. Той обяснява, че кафето е богато на полифеноли, растителни съединения с мощни антиоксидантни свойства, които помагат в борбата с възпалението и предпазват от хронични заболявания и рак.
„Полифенолите също са пребиотици, което означава, че могат да оформят микробиома“, казва д-р Булсевич. Така че добавянето на щипка канела, друг мощен полифенол, към тази богата на антиоксиданти напитка може да помогне за допълнително увеличаване на антиоксидантите в нашето сутрешно кафе.
Една чаена лъжичка канела съдържа повече от един грам фибри
Д-р Булсевич твърди, че чаша кафе е добър източник на фибри, поддържащи червата. „Кафето всъщност съдържа два вида фибри: разтворими фибри и пребиотични фибри“, обясни той. Разтворимите фибри се считат за пребиотици, т.е. фибри, които хранят добрите чревни бактерии.
Въпреки това, последователността е ключова, когато става въпрос за здравето на червата, казва д-р Булсевич. Редовният прием на фибри и растителни храни, пиенето на много вода и упражненията допринасят за поддържането на здравето на червата. Въпреки че кафето с канела не трябва да замества други богати на фибри храни в диетата ни, гастроентеролог заявява, че редовната му консумация има своите ползи за здравето на червата.
„Можете ли да получите повече ползи за здравето на червата от салата?“ Разбира се. Но тъй като повечето хора пият кафе всеки ден, то започва да има все по-положителен ефект върху чревния ни микробиом“, посочва гастроентерологът.
Освен това, ако не искаме да пием черно кафе, добавянето на канела е чудесен начин да направим напитката по-вкусна и в същото време да подобрим храносмилането.