Геврек-погача с кисело мляко - с по-меко тесто не съм работила никога! Докато се пече, къщата ухае божествено:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Геврек-погача с кисело мляко - с по-меко тесто не съм работила никога! Докато се пече, къщата ухае божествено:
Геврек-погача с кисело мляко - с по-меко тесто не съм работила никога! Докато се пече, къщата...
2125
Източник: За Жената
Геврек-погача с кисело мляко - с по-меко тесто не съм работила никога! Докато се пече, къщата ухае божествено:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

„Това тесто наистина е невероятно - меко, въздушно, идеално за оформяне, а изпечената от него погача е мека вкусна като памук и толкова лесна за приготвяне. Най-много ми харесва, когато по вида на тестото можеш да разбереш какъв ще е вкусът му, а тази рецепта е наистина страхотна“, споделя Александра, която изпрати рецептата и снимките на редакционната ни поща.

А ние пък споделяме с вас рецептата за нейната Геврек-погача с кисело мляко :

Геврек-погача с кисело мляко

Продукти: 

  • 800 г меко пшенично брашно (тип 450, 480 или 500)
  • 450 мл топло прясно мляко
  • 150 г кисело мляко
  • 50 г масло
  • 10 г суха мая (1 пакетче и половина или 30 г прясна мая, 2/3 куб. )
  • 1,5 чаени лъжички захар (около 10 г)
  • 1,5 чаени лъжички сол (15 г)

Приготвяне: 

Сложете цялото брашно в малка, но широка купа и направете малка вдлъбнатина в средата. Към нея добавете сухата мая и 1,5 ч.л захар. Загрейте малко топло прясното мляко (не трябва да завира, а само да е хладко) и добавете съвсем малко там, където сте сложили маята.

прясна мая в брашното

Снимка: YouTube

мляко в тестото

Снимка: YouTube

Разбъркайте в средата, колкото да се разтвори малко маята и оставете за 5 минути. Отстрани на брашното добавете 1,5 чаена лъжичка сол, а в средата 150 г кисело мляко и 50 г масло, което трябва да е на стайна температура и накрая добавете останалото прясно мляко.

кладенче брашно

Снимка: YouTube

Замесете тесто от тези съставки, но не го месете много, колкото да се смесят всички съставки. Не е нужно да го месите твърде много, тъй като в началото трябва да е доста меко.

меко тесто с мая

Снимка: YouTube

Важно е да съберете само всички остатъци от плота в тестото, да няма сухи съставки наоколо. Освен това не добавяйте повече брашно, въпреки че тестото е лепкаво, оставете го така.

гладка топка тесто

Снимка: YouTube

Покрийте го с памучна кърпа и оставете да втаса за 15 минути на стайна температура. След това добавете още малко брашно и замесете фино и меко тесто, което не лепне под пръстите. Месете до получаване на фина и равномерна текстура с минимално добавяне на брашно.

След това оставете тестото да втаса отново за около 30 минути, както преди. След като изтече времето, поръсете работната повърхност с малко брашно и прехвърлете тестото върху нея. Разточете тестото първо с ръце, а след това с точилка с дебелина 3 мм.

втасало тесто

Снимка: YouTube

правоъгълник от тесто

Снимка: YouTube

Ръбът, където ще завършите разточването на тестото, го разтегнете още малко. По този ръб нарежете тестото в средата (не към края) на по-малки разрези с дължина няколко см, както е показано на снимката по-горе.

Навийте тестото на руло от другата страна към разрезите и оформете затворен кръг като пръстен, като двата края му се допират един до друг. Прехвърлете тестото в намазнена тава или хартия за печене и го оставете да втаса още половин час или повече, в зависимост от температурата в кухнята.

разрези в тестото

Снимка: YouTube

геврек погача преди печене

Снимка: YouTube

Преди печене тестото се намазва с разбит жълтък и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25 минути. Печенето обаче пак зависи от силата на фурната.

погача с жълтък

Снимка: YouTube

Когато изпечете погачата, я намажете с малко олио за допълнителен блясък. Покрийте с кърпа и оставете леко да изстине.

геврек погача изпечена

Снимка: YouTube

геврек погача олио

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

гореща геврек-погача

Снимка: YouTube

геврек погача с кисело мляко

Снимка: YouTube

 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft