„Това тесто е наистина добро. Още по външния вид на тестото се вижда какъв ще бъде вкусът му, а памучната геврек-погача е наистина уникална на вкус!“, това ни пише Александра, която ни изпрати рецептата за чудно меката Геврек-погача с кисело мляко .
Геврек-погача с кисело мляко мека като памук
Продукти:
800 г меко пшенично брашно (тип 450, 480 или 500)
450 мл топло прясно мляко
150 г кисело мляко
50 г масло
10 г суха мая (1 и половина пакетче или 30 г прясна мая)
1,5 чаена лъжичка захар (около 10 g)
1,5 чаена лъжичка сол (15 g)
Приготвяне:
Сложете цялото брашно в малка, но широка купа и направете малка дупка в средата. Добавете сухата мая и 1,5 ч.л. захар. Загрейте малко млякото (не трябва да завира, а само леко да се загрее) и просто добавете по малко там, където сте сложили маята.
Разбъркайте в средата, докато маята леко се разтвори и оставете за 5 минути. Към брашното се добавят 1,5 ч.л.
Замесете тесто от тези съставки, но не го месете много, а колкото да се комбинират всички съставки. Не е нужно да месите дълго, защото тестото в началото трябва да е доста меко.
Важно е само да съберете всички остатъци от чинията в тестото, така че да няма сухи съставки по стените на съда. Също така, не добавяйте повече брашно, въпреки че тестото е лепкаво, оставете го такова, каквото е.
Покрийте с памучна кърпа и оставете за 15 минути на стайна температура. След това добавете още малко брашно и доомесете фино и меко тесто, незалепващо под пръстите. Месете до получаване на фина и равномерна структура с минимално добавяне на брашно.
След това оставете тестото да втаса отново за около 30 минути, както преди. След като изтече времето, поръсете работната повърхност с малко брашно и прехвърлете тестото върху нея. Разточете тестото първо с ръце, а след това с точилка на кора с дебелина 3 мм.
На ръба, където ще завършите разточването на тестото, го разтегнете още малко. Близо до този ръб направете успоредни разрези в тестото, успоредно на ръба, с дължина няколко см, както е показано на снимката.
Навийте тестото на руло от другата страна към разрезите и оформете затворен кръг като пръстен, като двата края се допират един до друг. Прехвърлете тестото в намазнена или покрита с хартия за печене тава и го оставете да втаса още половин час или повече, в зависимост от температурата в кухнята.
Преди печене намажете тестото с разбит жълтък и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25 минути. Печенето обаче отново зависи от силата на фурната.
Когато изпечете погачата, я намажете с малко разтопено засло за допълнителен блясък. Покрийте с кърпа и оставете да изстине леко.
Да ви е сладко!