Геврек-погача с кисело мляко, мека като памук! Докато се пече, цялата къща ухае прекрасно:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Хороскоп и Нумерология
Геврек-погача с кисело мляко, мека като памук! Докато се пече, цялата къща ухае прекрасно:
48846
Снимков материал: pixabay.com
Геврек-погача с кисело мляко, мека като памук! Докато се пече, цялата къща ухае прекрасно:

„Това тесто е наистина добро. Още по външния вид на тестото се вижда какъв ще бъде вкусът му, а памучната геврек-погача е наистина уникална на вкус!“, това ни пише Александра, която ни изпрати рецептата за чудно меката Геврек-погача с кисело мляко .

геврек погача с кисело мляко

Геврек-погача с кисело мляко мека като памук

Продукти: 

800 г меко пшенично брашно (тип 450, 480 или 500)

450 мл топло прясно мляко

150 г кисело мляко

50 г масло

10 г суха мая (1 и половина пакетче или 30 г прясна мая)

1,5 чаена лъжичка захар (около 10 g)

1,5 чаена лъжичка сол (15 g)

Приготвяне: 

Сложете цялото брашно в малка, но широка купа и направете малка дупка в средата. Добавете сухата мая и 1,5 ч.л. захар. Загрейте малко млякото (не трябва да завира, а само леко да се загрее) и просто добавете по малко там, където сте сложили маята.

брашно с мая

брашно с мляко

Разбъркайте в средата, докато маята леко се разтвори и оставете за 5 минути. Към брашното се добавят 1,5 ч.л.

сол, а в средата - 150 г. кисело мляко и 50 г. масло, които трябва да престоят на стайна температура. Накрая се добавя останалото мляко.

замесване погача

Замесете тесто от тези съставки, но не го месете много, а колкото да се комбинират всички съставки. Не е нужно да месите дълго, защото тестото в началото трябва да е доста меко.

Важно е само да съберете всички остатъци от чинията в тестото, така че да няма сухи съставки по стените на съда. Също така, не добавяйте повече брашно, въпреки че тестото е лепкаво, оставете го такова, каквото е.

лепкаво тесто

Покрийте с памучна кърпа и оставете за 15 минути на стайна температура. След това добавете още малко брашно и доомесете фино и меко тесто, незалепващо под пръстите. Месете до получаване на фина и равномерна структура с минимално добавяне на брашно.

гладко и меко тесто

След това оставете тестото да втаса отново за около 30 минути, както преди. След като изтече времето, поръсете работната повърхност с малко брашно и прехвърлете тестото върху нея. Разточете тестото първо с ръце, а след това с точилка на кора с дебелина 3 мм.

тесто на плота

На ръба, където ще завършите разточването на тестото, го разтегнете още малко. Близо до този ръб направете успоредни разрези в тестото, успоредно на ръба, с дължина няколко см, както е показано на снимката.

тесто с разрези

Навийте тестото на руло от другата страна към разрезите и оформете затворен кръг като пръстен, като двата края се допират един до друг. Прехвърлете тестото в намазнена или покрита с хартия за печене тава и го оставете да втаса още половин час или повече, в зависимост от температурата в кухнята.

геврек погача оформяне

Преди печене намажете тестото с разбит жълтък и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25 минути. Печенето обаче отново зависи от силата на фурната.

геврек погача в тавата

втасала погача

Когато изпечете погачата, я намажете с малко разтопено засло за допълнителен блясък. Покрийте с кърпа и оставете да изстине леко. 

изпечена погача

погача с масло

Да ви е сладко!

геврек погача

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft