Напоследък стана модно отглеждането на пресни подправки в саксия на прозореца. И нищо чудно - нима има нещо по-вкусно от прясно откъснати листенца босилек към пастата или стръкче розмарин за печените картофки? Днес ще ви научим как да си отгледате сами пресен лук у дома - така няма да се налага да тичате до магазина по спешност, освен това е бързо, лесно и приятно.
А за да стане още по-интнересно, методите, които ви предлагаме (а те са цели два), не включват дори използването на саксия и почва.
Трябват ви:
- здрави полиетиленови торбички;
- луковици (за предпочитане малки);
- дървени стърготини (можете да си купите във всеки магазин за домашни любимци);
- тоалетна хартия;
Методът е много прост и бърз за помнене:
1. „Запарете“ една шепа дървени стърготини с вряща вода в тенджера, оставете ги да изстинат и след това отцедете водата от тях. Стърготините трябва да са влажни, но не и мокри - при натискане от тях не трябва да капе вода.
2. В плик поставете две големи шепи дървени стърготини, като ги притиснете леко.
3. Междувременно подгответе луковиците - отрежете шията им, за да стимулирате растежа на зелените пера.
4. Засадете малките луковици в приготвените стърготини, като ги поставите плътно една до друга.
5. "Надуйте" плика с въздух и вържете краищата. Оставете го в покой, докато зелените пера станат достатъчно високи. Тогава можете да го развържете. Този метод насища опаковката с въглероден диоксид, който е необходим за активния растеж на растенията.
6. Вторият метод е да се използва обикновена тоалетна хартия вместо дървени стърготини. Откъснете няколко слоя, сложете в плик и я навлажнете с вода, за да се получи вид каша. След това повторете всички предишни манипулации.
Резултатът - много лук в малко пространство и за кратко време!