4 големи ябълки
1 чаена лъжичка канела на прах
2 супени лъжици мед
100 грама орехи
пакет бутер тесто
Ако сте любители на ябълков пай, а не ви се виси в кухнята с часове, ето ви един трик - рецепта, която ще правите често-често през зимата.
Ето и рецептата - стъпка по стъпка:
Вземете четири ябълки.
Отрежете върха на всички.
Извадете вътрешността на ябълките, но не я изхвърляйте. Настържете вътрешността без семето, добавете вътре меда, канелата и счуканите орехи, и объркайте добре.
Размразете бутер тестото.
Разделете листа тесто на четири равни части и ги нарежете на тънки ивици, дебели около 1 сантиметър.
С лентите покрийте ябълката, като ги преплитате вертикално и хоризонтално (като кошница).
След това отрежете излишните краища на лентите тесто.
По желание може да намажете тестото с разбито яйце.
Поставете ябълките в тава, в която има малко вода. Печете във фурната на 180-200 градуса. За получаване на златист цвят ще ви трябват не повече от 20 - 25 минути.
По желание поръсете отгоре с пудра захар.