Гениалните начини, да запазите продуктите си свежи

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Гениалните начини, да запазите продуктите си свежи
6397
Източник: 24chasa.bg.
Снимков материал: pixabay.com
Гениалните начини, да запазите продуктите си свежи

Ако искате зелената салата да остане по-дълго свежа, поставете хартиени салфетки под листата ѝ в хладилника. Те ще абсорбират кондензацията, която зеленчуците отделят, докато се охлаждат.

Допълнителната влага може да превърне пресните зелени листа в спаружени и оклюмали, а с хартиените салфетки те ще издържат по-дълго време. Освен това пази хладилника ви чист без допълнителни усилия, защото никой не заслужава да прекара единствения си почивен ден в почистване на остатъците от марулята.

Хартиените салфетки са един от многото трикове, с които да запазите свежи за по-дълго плодовете и зеленчуците. Ето кои са останалите. 

Не отделяйте бананите един от друг

Може би си мислите, че сте доста подредени, щом откъсвате всеки банан и ги подреждате един до друг в купата. Но ако искате да ги запазите по-дълго свежи и без кафяви петна, ги оставете заедно. Увийте стъблата на бананите с прозрачно фолио, когато ги купите, и откъсвайте от чепката само когато ще ядете от тях.

Сложете ябълка в торбата с картофи

Покълналите картофи със сигурност не са добра изненада, когато сте решили да готвите в последния момент. Оказва се, че най-добрият начин да предотвратите това да се случи е, като поставите ябълка в торбата с картофи. Ябълките изпускат безцветния газ етилен, който запазва картофите пресни. Но ги дръжте далече от всички други плодове и зеленчуци пак по същата причина - етилена. Той може да се отразява добре на картофите, но разваля всичко останало. За да предотвратите бързото изсъхване на самите ябълки, може да покриете кашоните с тях с продупчен лист. Или да ги съхранявате в перфорирани полиетиленови торбички, които намаляват освобождаването на етилен. Не забравяйте да преглеждате редовно съхраняваните плодове, така че бързо да отстранявате загнилите ябълки или круши.

Измийте ягодите с оцет

За да удължите свежестта им, ги потопете в съд, в който сте смесили една чаша оцет с 3 чаши вода, и чак след това ги оставете в хладилника. Това убива спорите на плесента и бактериите, които ги развалят. Не забравяйте обаче да ги отцедите добре и да ги избършете, преди да ги пъхнете да се съхраняват на студено.

Не оставяйте доматите в хладилника

Така ще се унищожи ароматът им, а и тяхната сочна вътрешност ще се развали по-бързо. За да издържат по-дълго, ги оставете върху някой шкаф, така че да узреят напълно. Сред другите продукти, които е добре да не съхранявате в хладилника, са картофите и лукът. Пазете ги на тъмно и хладно място, далече от пряка слънчева светлина.

Увийте целината в алуминиево фолио

Тя е свежа само седмица, ако я държите в найлонова опаковка. Най-добре е да съхранявате стръковете в алуминиево фолио. Измийте ги добре и отстранете всички замърсявания. Оставете ги да изсъхнат и след това ги поставете във фолиото. Така ще се запазят хрупкави и свежи по-дълго време.

Билките и подправките - в буркан с вода

Оставете магданоза, босилека, копъра, ментата, градинския чай, зеления лук в буркан с малко вода – точно както бихте направили с букета с цветя. Ако сте си взели билки, които съдържат етерични масла като например мащерката, ги вържете с канап и ги провесете на открито.

Целината остава свежа в алуминиево фолио.

Друг трик за съхранението на билки е, като ги сложите във фризера - накълцани в малко олио или зехтин, още докато са пресни. Така ще ги запазите свежи за ястията, които ще приготвяте по-късно. Дори може да използвате формички за лед с вода вместо с олио - те ще са удобни за дозиране, когато готвите. Това ще ви е от полза при розмарина, градинския чай, мащерката и ригана.

Старият лук - в чорапогащник

Колкото и странно да звучи, така главите лук могат да издържат до половин година. Вземете чист нов чифт чорапогащник и започнете да го пълните с тях от стъпалата нагоре. Отделяйте всяка глава с връв или с възел, за да ви е по-лесно след това направо да я изрежете, а другите да останат непокътнати. След като напълните и двата крачола, провесете чорапогащника в тъмно, сухо и хладно място като мазето или килера.

Съхранявайте лука в чорапогащник, за да трае по-дълго време.

Оставете авокадото да узрее на стайна температура

Оставете твърдото авокадо да узрее на стайна температура, а след това може да го съхранявате до 1 седмица в хладилник. За да ускорите узряването, опаковайте го в хартиен плик с няколко банана и затворете плътно. Не забравяйте, че щом веднъж е срязано, авокадото почернява бързо. Ако искате да го запазите, напръскайте повърхността му с лимонов сок, опаковайте го херметически и го поставете в хладилник. 

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft