Ордьовърът е важна част от празничната вечеря и в никакъв случай не бива да го пропускаме. Някои дори го предпочитат пред обяда или вечерята. Днес имаме за вас интересна идея за оригинален ордьовър - Шарено руло , което е хем красиво, хем много апетитно! Ето как да "скриете" ордьовъра в тази красива форма:
Руло-ордьовър за 5 минути
Продукти:
600 г готово бутер тесто или обикновено тесто
120 г шунка, нарязана на тънки резени
20 г зелен лук
150 г моцарела или сирене по избор
50 г пармезан
сол, черен и червен пипер на вкус
1 яйце за мазане
Приготвяне:
Разточете тестото върху работна повърхност, след което подредете тънко нарязани листове шунка по цялата повърхност на кората (всяко парче трябва леко да застъпва предходното, за да покрие цялата повърхност). Отгоре поръсете ситно нарязан лук.
Настържете моцарелата (или сирене по избор) и я разпределете равномерно, а след това и ситно настъргания пармезан. Добавете сол, червен и черен пипер на вкус, след което внимателно навийте тестото на руло. Отрежете краищата, които обикновено остават празни, след което внимателно сгънете рулото на ринг и съединете двата отрязани края.
С кухненска ножица нарежете ринга на широки части от външната страна, след което леко ги разтворете с ръце. Нарязаният пръстен се прехвърля в огнеупорен съд или тава, предварително намазана с масло/маргарин отдолу и отстрани.
Намажете рулото отгоре с разбито яйце и по желание поръсете със сусам или други семена. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25 минути или до приятен загар. Сервирайте с подходяща салата или сос по желание.
Да ви е сладко!