Тестото-мечта на всяка домакиня. Пухкаво, цялото на мехури и издържа в хладилника цяла седмица! От това универсално тесто може да приготвите пица, мекици, понички и всякакви други пухкави вкусотии, които ви дойдат на ум! Ето лесната рецепта за гениално универсално тесто с мая:
Универсално пухкаво тесто с мая
Продукти:
1 кг обикновено брашно
1 пакетче бакпулвер
400 мл прясно мляко
1 кубче прясна мая (40 гр.)
3 с.л.
2 яйца
250 мл кисело мляко
2 ч.л. сол
Приготвяне:
Изсипете брашното в голяма купа, разбъркайте бакпулвера и направете дупка в средата.
Изсипете хладкото мляко в отделен съд, добавете 3 супени лъжици захар и натрошете маята в него.
Разбърква се добре, за да се разтвори маята и се изсипва в кладенчето в купата с брашно.
Сега добавете яйцата, киселото мляко, солта и замесете гладкото тесто.
Намажете найлонов плик с олио и сложете в него тестото.
Изкарайте целия въздух от плика и завържете здраво краищата му.
Сложете тестото в купа и може да го съхранявате до 7 дни в хладилник .
Можете да го използвате за сладки и солени деликатеси според нуждите.
За по-нататъшна работа с тестото използвайте шпатула, която намажете с олио.
А ето и какви деликатеси може да си приготвите от това универсално тесто :
Мекици с плънка пица
Предварително изваденото тесто премесете върху набрашнен плот и го разточете на диск с набрашнена точилка. Изрежете ръбовете така, че да се получи правоъгълник и го нарежете на 9 равни части. Поставете в средата пълнеж за пица по собствено желание, прегънете хубаво тестото и го залепете по краищата, за да не се разпадат "пликчетата", когато ги пържим. Пържат се в сгорещено олио до златисто.
След това ги поставяме върху хартиени кърпи, така че излишното масло да попие в тях.
Хот дог
За хот-договете оформяме тестото на по-дебел цилиндър и го нарежете на равни части. Всяка част разточете на тънка лента и я увийте около наденичка или кренвирш. Поставете върху застлана с хартия за печене тава, поръсете се с разбито с малко мляко яйце и се със сусам. Печете до златисто.
Пица
Разточете тестото на кръг, прехвърлете го в тава, постлана с хартия за печене, поръсете с доматен сос (пюре, чесън, сол, черен пипер и босилек) и покрите с гарнитура по желание. Поръсете с настърган кашкавал и запечете.
Кифлички с конфитюр
Върху набрашнения плот разточете тестото на кръг и го нарежете на триъгълници. Върху всеки триъгълник нареждаме по лъжица сладко и навиваме под формата на кроасан. Поставяме ги върху тава, покрита с хартия за печене, намазваме с разбито яйце с малко мляко и печем до златисто. Накрая се поръсва с пудра захар.
Понички
Върху набрашнения плот разточете тестото на по-дебел кръг и с чаша изрежете кръгове. Покрийте ги с памучна кърпа и оставете да втасат за един час. Запържете ги в сгорещено олио от двете страни до златисто и накрая поръсете с пудра захар.
Желаем ви добър апетит!