След като стана ясно, че България ще бъде залята преди Великден с развалени яйца , скандални разкрития се появиха и за вносни зеленчуци, които влизат в България, разкриха търговци, работещи със съседните Турция и Гърция през ГКПП-тата по южната ни граница. Всички зеленчуци, които се внасят от Турция, са пръскани със забранения в България, САЩ и ЕС инсектицид ДДТ.
За това алармира Костадин Димитров, който внася кафе и сладки изделия от Истанбул, съобщава вестник Марица. Преди няколко дни търговецът ходил там за стока и срещнал свой познат, който преди години се изселил в южната съседка.
"Исмет ми каза, че ДДТ-то, който при тях е разрешен, е чудесен лек за всички буболечки. Таммасово го прилагали както на полето, така и в големите оранжерийни комплекси. Настръхвам, като си помисля колко зарзават внасяме оттам, коментира Костадин Димитров. Както "Марица" писа, миналата година бивш преподавател от Селскостопанския техникум в Садово също потвърди, че турските домати, които ядем, са пръскани с ДДТ.", споделя Димитров.
От Агенцията по храните съобщиха, че преди дни на Капитан Андреево е спряна и върната една пратка от Турция, тъй като били открити остатъчни количества от пестициди, но не пожелаха да коментират подробности. Най-вероятно става въпрос именно за ДДТ.
ДДТ или дихлоро-дифенил-трихлороетан (ClC6H4) 2CHCCl3 е безцветно, кристално вещество, с температура на топене 108°С, което е практически неразтворимо във вода, но с голяма разтворимост в мазнините и повечето органични разтворители. Обикновено съдържа около 15% от 2,4`-изомера и се получава от хлорал, хлорбензен и сярна киселина. ДДТ се използва като инсектицид със специфична миризма. Парализира нервната система на насекомите, а при топлокръвните животни и хората се натрупва в тялото (в мастната тъкан). За повечето растения не е фитотоксичен. Употребата на ДДТ е забранена поради вредното действие върху човешкия организъм – уврежда черния дроб, сърдечно-съдовата система, централната нервна система, спомага за появяването на тумори и предизвиква много мутации, освен това се акумулира в почвата, където може да се задържи десетки години.
Възможно е неконсумирани яйца от католическия Великден да достигнат до българските потребители. Това заяви в сутрешния блок на Нова Телевизия проф. Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите. Изказването му бе по повод сигнал в Агенцията по храните за проблем с вносните яйца. Опасенията на родните птицевъди е, че у нас, те се препакетират и срокът им на годност се подменя.
"Заплаха винаги има по простата причина, че нашите празници обикновено не съвпадат. Засичано е неконсумираните яйца от католическия Великден да идват у нас за православния Великден. И други години е имало проблеми с такива яйца. В България има цехове, в които се преработват такива яйца, а когато те влизат за преработка, при тях няма изискване за възрастта на яйцата", добави председателят на Съюза на птицевъдите.
Според регламентите на ЕС яйцата се транспортират в картонени кутии и върху нея има определен надпис за срока на годност и производителя.
"Когато обаче се внасят в палети, не може да се идентифицира кога е снесено. Това означава, че те са подготвени за преработка, а не за консумация. Опаковката има голямо значение. Там е срокът на годност, производител и преработвател. Добре е, когато те са една и съща фирма. Но хората не трябва да се страхуват от яйцата и трябва да ги консумират" коментира още проф. Димитър Белоречков.