Освен традиционното агнешко, за Гергьовден домакините приготвят обредна погача (както за всеки християнски празник). Този път обаче тя е особено декоративна в духа на символиката на празника.
Гергьовска погача за чудо и приказ
Продукти:
- около 1 кг брашно
- 450 мл прясно мляко
- 1/2 кубче прясна мая или 1 пакетче суха мая
- 1 с. л. сол
- 1 с.л. захар
- 3 яйца, заделете единия жълтък за намазване на питата
- 4 с.л. олио
Приготвяне:
В дълбока купа пресейте брашното (не цялото количество, защото може да не се наложи да го използвате). Направете кладенче и добавете солта, олиото, разбитите яйца без единия жълтък.
В малка купичка натрошете маята (ако е прясна), добавете захарта и 100 мл от прясното мляко (трябва да е хладко). Разбъркайте хубаво сместа, докато се получи рядка каша с гъстотата на боза. Покрийте и оставете да шупне.
Готовата мая изсипете в брашното. Започнете да добавяте останалото мляко, като първоначално бъркате с лъжица, а след това омесите на ръка.
Омесете меко и еластично тесто (може да направите всичко това в стационарен миксер с приставки или в машината за хляб на програма за месене на тесто, като в този случай първо добавете течните съставки, а най-отгоре - брашното).
Покрийте тестото и го оставете хубаво да втаса.
Премесете втасалото тесто, разделете го на по-малки топки и оформете от всяка охлювче - това ще е "вълната" на вашата овчица. От малка част от тестото оформете крачетата и главичката на агънцето.
Използвайте въображението си, за да придадете на погачата нужната форма. За очи може да използвате зърна черен пипер или бахар, а също така цели зърна кафе.
Готовата питка намажете с жълтък, разтворен с малко олио и водичка. Печете питката на 170 градуса на първото ниво на скарата за 50 минути. Регулирайте печенето според собствената си фурна.
Да ви е сладко!