Т.нар. дубайски шоколад набра изключителна популярност в света в последните месеци благодарение на социалните мрежи.
Скорошен анализ на германски учени обаче е категоричен: дубайският шоколад не е препоръчителен за консумация! Шоколадът от Обединените арабски емирства, показва анализът, е замърсен до такава степен по време на производствения процес, че е негоден за човешка консумация .
Много вредни съставки са открити в проби от шоколад от Дубай, внесен в Германия, съобщиха в четвъртък от министерството на потребителите на федерална провинция Баден-Вюртемберг.
„От случаи на измама до опасности за здравето, почти всичко беше открито при първите тестове на вносен шоколад от Дубай“, каза министърът за защита на потребителите на Баден-Вюртемберг Петер Хаук.
Всичките осем теста, проверени от провинциалната служба за химически и ветеринарни изследвания, откриха замърсители, алергени, изкуствени оцветители и мазнини, с изключение на какаовото масло, единствената мазнина, разрешена в шоколада.
„Поради малкия брой проби не можем да говорим за тенденция, но констатациите са много обезпокоителни и ни накараха да проведем по-обширни тестове“, каза Хаук.