1. В един малък съд се поставя маята, добавят се хладкото мляко, 1 голяма супена лъжица брашно и захарта, след което маята се оставя да се активира.
2. В друг по-голям съд се пресява брашното и се добавят солта и активираната мая.
3. Замесва се тесто, което се разделя на малки топченца.
4. Тавичката, в която ще се пече милинката, се маже с масло и се поръсва с малко брашно.
5. Топчетата от тесто се нареждат на разстояние в тавата.
6. Половината от сиренето се натрошава между топките тесто.
7. Милинката се оставя на топло да втасва 50-60 минути.
8. Яйцето се разбива, добавя се останалото сирене, разтопеното и охладено масло, брашното, след което сместа се разбива до хомогенност.
9. Сместа с яйце се излива равномерно върху тестото.
10. Милинката се пече на 230 градуса до зачервяване, като преди края на печенето по желание желание се поръсва с настърган кашкавал.