1 голям или 2 малки патладжана (сини домати)
300 гр. мляно месо (телешко, свинско, пуешко, смес)
1/2 глава лук
1 скилидка чесън
1 супена лъжица ситно нарязан магданоз
щипка естрагон, но не е необходимо
сол
черен пипер
1 супена лъжица ракия
слънчогледово олио
Сос:
500 мл доматено пюре или нарязани домати
1 глава червен лук
1 скилидка чесън
1 супена лъжица ситно нарязан магданоз (или малко нарязани листа от кориандър)
сол
черен пипер
няколко листа пресен босилек
зехтин/олио
Измийте патладжаните, изсушете ги и отрежете края на стеблото (кожата не се бели). Нарежете ги на тънки филийки с дебелина 3-4 мм (от 1 голям патладжан се получават около 12 филийки), посолете ги и ги оставете да си пуснат горчивия сок. След това ги изплакнете и подсушете с домакинска хартия.
Всяка филия патладжан намазнете леко и запържете в предварително загрят тефлонов тиган на умерен огън от двете страни, докато стане златисто-кафява и омекне. Извадете ги върху чиния и покрийте с капак.
Ако използвате червено месо (говеждо или телешко), то се смила в машина.
Бяло месо (пилешко или пуешко филе) може да се смеле или накълца ситно.
Нарежете ситно лука и го запържете в малко олио, колкото да се за зачерви. Охладете го.
В купа смесете каймата, лука, заедно с олиото от пърженето, ситно нарязаните чесън и магданоз, сол и черен пипер на вкус, ракията и малко естрагон (по желание).
Поставете по малко от плънката на широкия край на всяка патладжанена филийка и навийте на сарми (рулца).
На дъното на огнеупорен или керамичен съд за печене сложете няколко супени лъжици доматен сос и подредете отгоре патладжанените сарми с ръба надолу.
Залейте ги с останалата част от соса, поръсете с накъсан босилек, покрийте с фолио и печете във фурна, предварително загрята до 180 "C, 40-45 минути.
За соса:
В загрятото олио/зехтин запържете ситно нарязания лук. Добавете доматите, нарязаните чесън и магданоз, сол и черен пипер на вкус, и задушете за 10 минути на слаб огън.