Менопаузата , която обикновено настъпва на възраст между 45 и 56 години, носи множество промени в тялото поради намаляване на естрогена, включително тези, свързани с диетата.
Гинекологът , специалист по менопауза, д-р Димпна Вале обяснява, че жените по време на менопаузата се нуждаят от повече калций, отколкото преди.
„След 51-годишна възраст препоръчителният дневен прием на калций се увеличава от 1000 на 1200 милиграма. В идеалния случай това идва от диетата и добавките могат да се използват за запълване на всички недостатъци“, каза тя пред Parad.
Калцият е ключов за укрепване на костите, тъй като менопаузата ускорява загубата на костна маса, увеличавайки риска от остеопороза.
В допълнение към калция, витамин D играе ключова роля в усвояването на този минерал.
„С напредване на възрастта способността на кожата да произвежда витамин D намалява, което може да доведе до дефицит“, казва Weil.
Без достатъчно витамин D тялото не може да използва ефективно калция, който приема.
От друга страна, гинекологът твърди, че жените след менопаузата, т.е. в периода на постменопаузата , имат по-малка нужда от едно хранително вещество – желязото . Причината за това е, че жените след 50 години вече нямат месечно кървене.
„Излишното желязо може да се натрупа в органи като черния дроб и сърцето и да причини здравословни проблеми“, предупреждава д-р Weil.
Препоръчителната дневна доза желязо в този период от живота е осем милиграма, което лесно може да се постигне чрез диета, например с консумация на бял боб, спанак или говеждо месо.
Д-р Уейл също подчертава важността на приема на протеини и фибри по време на менопаузата. Тези хранителни вещества поддържат цялостното здраве, включително храносмилането и запазването на мускулната маса.
„Ако имате въпроси относно хранителните нужди по време на менопаузата, консултирайте се с лекар или диетолог. Освен това кръвните тестове могат да открият всякакви недостатъци, а диетологът може да ви помогне да адаптирате диетата си към вашите нужди и предпочитания. Правилното хранене осигурява здраве и жизненост по време на менопаузата – и след това“, заключи д-р Weil.