Гирос със свинско

вход през zajenata.bg
Гирос със свинско
admin
Добавена от: admin
15689
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

480–500 г брашно
1 ч. л. сух риган
1 ч. л. сол
10–12 листа зелена салата
1–2 скилидки чесън
1 глава червен лук
1/2 домат
1/2 кофичка кисело мляко
1 с. л. наситнен копър
1 с. л. каперси
1 с. л. оцет
2 с. л. зехтин
2 дафинови листа
100 г заквасена сметана
2 жълтъка
1 пакетче суха мая
3 с. л. олио
2 с. л. кисело мляко
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
300 г свински котлет
50 мл червено вино
2 скилидки чесън
1 ч. л. доматено пюре

Маята се полива с хладка вода, поръсва се със захарта и 1 ч. л. брашно, размива се добре и се оставя да шупне.

В кухненски робот се поставят 400 г брашно, сметаната, млякото, солта, жълтъците и олиото, размесва се леко и се налива шупналата мая. След това се меси върху набрашнен плот, като се добавя и останалото брашно. Трябва да стане пухкаво тесто, което леко да лепне.

Тестото се покрива и се оставя да втаса. След това се разделя на малки топчици, които се разточват върху набрашнен плот. Питките се пекат в предварително загрята на максимална мощност (350 градуса) фурна около 2 минути

Месото се обезкостява и на 5–6 места му се правят дълбоки разрези. Виното за маринатата се налива в тенджера, добавят се смачканите скилидки чесън, натрошените дафинови листа, риганът, солта и зехтинът, разбърква се добре. Котлетът се маринова поне 1 час, като се обръща.

Маринованото месо се завързва с конец, така че да стане на роле, и се пече в предварително загрята до 200 градуса фурна около 20 минути, като периодично се полива с маринатата. Когато е готово, конецът се отстранява и месото се нарязва на тънки парченца.

Сосът се приготвя, като киселото мляко се разбива с доматеното пюре, наситнените каперси, чесън и копър, оцета и обеления и нарязан наситно домат. Посолява се на вкус. Лукът се нарязва на тънки шайби.

Във всяка питка се слагат лист маруля, парченца месо и шайби лук, полива се със соса и се завива на руло 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft