Главният онколог на Министерството на здравеопазването на Руската федерация проф. Андрей Каприн обяви на брифинг най-опасните хранителни продукти и навици на хората, които причиняват рак.
Според статистиката, най-податливи на онкологични заболявания са хората от 70 до 79 години, но възрастовата граница няма и от коварното заболяване страдат и умират все повече млади хора.
Проф. Андрей Каприн разказа как хранителните навици провокират развитието на онкологични заболявания все по-често.
Сред най-вредните примери са мазната храна и добавките във фастфуда. Когато те се съчетаят с ниската физическа активност и други вредни навици, ситуацията става критично опасна, обяснява д-р Каприн.
- Мазната храна, различните хранителни добавки, особено тези в бързата храна, обилното хранене с червено месо и поглъщането на големи количества алкохол, заседналият начин на живот и затлъстяването - това са фактори, които са абсолютно канцерогенни, подчертава онкологът.
Каприн отбелязва специално, че пушенето повишава риска от рак от 30 до 50 пъти. И то не само риска от рак на белите дробове, а и на други органи.
Специалистът посочва, че учените по цял свят извършват изследвания в търсенето на връзка между това, с което се храним и болестите, които ни мъчат. Вече е известно, че рискът от развитието на рак на червата намалява значително, ако се намали употребата на месни полуфабрикати и се разнообрази менюто с повече зеленчуци. А ежедневната употреба на лук и чесън, например значително понижава риска от онкологични заболявания.