Гледам и не вярвам: още първия път се получи с ей такива конци! А като го вкусиш, те разтапя от...
13 Април 2017
40161
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Най-важното в козунака , освен вкусът, са конците - има ли ги, значи сме се справили успешно! Днес ви предлагаме да опитате изпитана рецепта , по която козунакът се получава мекичък и ароматен , а конците са в изобилие!
За плънката може да използвате мармалад, сладко, а най-хубав става с локум и орехи.
СЪСТАВКИ:
1 кг брашно
1 мая
300 мл прясно мляко
300 мл топла вода
100 мл олио
1-2 яйца
100 гр маргарин или масло
2 ванилия
1 лимонена кора
За намазване:
1-2 жълтъка
малко мляко
1. Маята се захваща с малко захар и брашно в хладка вода.
2.
Пресява се брашното в купа за месене.
3. Добавят се останалите съставки, с изключение на маргарина/маслото и се омесва меко тесто.
4. Маслото се разтопява и охлажда, след което се добавя в края на месенето, докато се поеме от тестото.
5. Готовото тесто се оставя да втаса около 1,5 часа покрито.
6. Втасалото тесто се разделя на части по желание, сплитат се и се оформят козунаци.
7. Всяка част се разделя на 3, усукват се дълги фитили и се плетат плитки.
8. В плитките може да добавите по желание ядки, стафиди, локум, сушени плодове, мармалад ...
9. Поставят се в намаслени форми и отново се оставят да втасат около 30 минути.
10. Втасалите козунаци се намазват с яйчен жълтък, разбит с малко мляко.
11. Пекат се на 180 градуса около 35-40 минути. Резултатът: меки като памук и с много конци.
3. Добавят се останалите съставки, с изключение на маргарина/маслото и се омесва меко тесто.
4. Маслото се разтопява и охлажда, след което се добавя в края на месенето, докато се поеме от тестото.
5. Готовото тесто се оставя да втаса около 1,5 часа покрито.
6. Втасалото тесто се разделя на части по желание, сплитат се и се оформят козунаци.
7. Всяка част се разделя на 3, усукват се дълги фитили и се плетат плитки.
8. В плитките може да добавите по желание ядки, стафиди, локум, сушени плодове, мармалад ...
9. Поставят се в намаслени форми и отново се оставят да втасат около 30 минути.
10. Втасалите козунаци се намазват с яйчен жълтък, разбит с малко мляко.
11. Пекат се на 180 градуса около 35-40 минути. Резултатът: меки като памук и с много конци.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари