Глухарче-Няма друго растение, което да олицетворява едновременно слънцето, звездите и луната-Ето защо има специални свойства

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Лечение с билки
Глухарче-Няма друго растение, което да олицетворява едновременно слънцето, звездите и луната-Ето защо има специални свойства
8383
Снимков материал: pixabay.com
Глухарче-Няма друго растение, което да олицетворява едновременно слънцето, звездите и луната-Ето защо има специални свойства

Често отхвърляно като досаден плевел, глухарчето (Taraxacum officinale) наистина е чудо на природата, което може да се похвали с редица приложения както в медицинския, така и в кулинарния свят. Това е позната гледка, красяща тревни площи и градини със своите ярки жълти цветове и уникално назъбени листа.

Отвъд обикновената си фасада, глухарчетата крият безброй приложения, които са признати и използвани от поколения. Това парче се задълбочава в разнообразните медицински и свързани с храната приложения на тази билка, като изследва всяка част от цветовете и стъблата до листата и корените.

Цъфтеж на глухарче: Симфония от медицински и кулинарни възможности

Златните венчелистчета от цветовете на глухарче са празник за очите и имат широко приложение в конвенционалната медицина и кулинарни практики.

Медицински приложения

1 Подобрител на храносмилането: смес от цветове на глухарче е историческо средство за лечение на храносмилателни оплаквания, облекчаване на проблеми като подуване на корема, запек и лошо храносмилане. Освен това е естествен диуретик, поддържащ оптималната бъбречна функция. 2 Намаляване на възпалението: Цветовете са богати на антиоксиданти и притежават противовъзпалителни свойства, безценни при управлението на възпалителни заболявания като артрит и подагра.

Кулинарни приложения

1 Цветен топинг: Цветята служат като визуално привлекателна и вкусна гарнитура за различни ястия, като допринасят за фина сладост и жив оттенък. 2 Ликьор от глухарче: Венчелистчетата са неразделна част от производството на вино от глухарче, отличителна домашна смес, смесваща флорални и цитрусови нотки.

Стръкове от глухарче: Хрупкава изненада

Въпреки че стъблата на глухарчетата се използват по-малко, те могат да бъдат хрупкава добавка към различни ястия.

Кулинарни употреби

1Консервирани стъбла**: Те могат да бъдат консервирани, за да придадат хрупкав, остър привкус на салати, сандвичи и предястия. 2 Пържена наслада: Стъблата на глухарчето добавят необичайна текстура, когато се пържат със зеленчуци и сосове в някои кулинарни традиции.

Листа от глухарче: богата на хранителни вещества листа

Листата са най-известната и многофункционална част от глухарчето, наситена с хранителни вещества и имаща медицински и кулинарни приложения.

Медицински приложения

1 Детоксикатор на тялото: Листата служат като естествени детоксикиращи агенти, пречистват черния дроб и поддържат здравето му, особено полезни при чернодробни заболявания. 2 Диуретични ползи: Диуретичното им естество помага за елиминирането на излишната вода и токсините от тялото, което се оказва полезно при лечение на отоци и хипертония.

Кулинарни приложения

1 Компонент за салата: Леко горчивите листа са питателна добавка към салатите и са богат източник на витамини А, С и К и различни минерали. 2 сотирани зеленчуци: Те могат да бъдат сотирани подобно на спанак или зелени зеленчуци, с чесън и зехтин, които подобряват вкуса им.

Корени от глухарче: лечебно съкровище

Корените се славят със своите дълбоки лечебни свойства и могат да се изпращат в различни форми.

Медицински употреби

1 Протектор на черния дроб: Корените, под формата на чай или добавка, са известни с това, че поддържат здравето на черния дроб чрез повишаване на производството на жлъчка и смекчаване на възпалението на черния дроб. 2 Подпомагане на храносмилането: Те улесняват здравословното храносмилане, облекчават състояния като запек и подуване на корема. 3 Регулатор на кръвната захар: Предварителните изследвания показват, че корените могат да помогнат при управлението на нивата на кръвната захар, което е полезно за диабетици.

Рецепта за хрупкави глухарчета
съставки:

• Прясно откъснати, млади цветове от глухарче • 1 чаша универсално брашно • ½ чаша царевично брашно • 1 чаена лъжичка сол • ½ чаена лъжичка черен пипер • ½ чаена лъжичка червен пипер • ¼ чаена лъжичка кайенски пипер (настройва се на вкус) • 1 чаша мътеница • Растително масло за пържене • Сосове за потапяне (напр. ранчо, медена горчица)

Инструкции:

1 Приготвяне: Съберете и почистете глухарчетата щателно, като отстраните зелените части и насекомите, след това изплакнете и подсушете. 2 Приготвяне на тесто: Разбийте заедно сухите съставки в една купа и изсипете мътеницата в друга. 3 Потапяне и нанасяне на покритие: Загрейте маслото до 350°F (175°C). Потопете цветята в мътеница, отцедете излишното и оваляйте в тесто. 4 Пържене: Запържете покритите цветя до златисто кафяво, след което отцедете излишното масло. 5 Сервиране: Сервирайте горещо със сосове по желание. 6 Наслаждаване: Насладете се на тази уникална, хрупкава закуска!

Заключение

Многостранното глухарче е фар за естествена гъвкавост, предлагайки изобилие от здравословни и кулинарни ползи от своите цветя, стъбла, листа и корени. Това е ценена, но пренебрегвана билка, която осигурява естествени лекарства и хранително разнообразие. Следващият път, когато се появят тези златни цветя, помислете за тях за питателна салата или успокояващ чай и разкрийте удивителния потенциал на това винаги, но необикновено растение.

Редактор: За Жената

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft