Но преди да използвате препоръчаните рецепти, трябва да запомните, че те помагат само при лека и умерена тежест на заболяването. Много ефикасно е за лечение на холелитиаза и хронични чернодробни заболявания с прясно изцеден сок от глухарче. Приготвя се от корените на растението, събрани през септември или ранна пролет, в началото на цъфтежа. Корените се изкопават, земята се отърсва от тях, надземната част с кореновата шийка и тънките странични коренища се отрязват с нож и след това се измиват в студена вода. Измитите суровини се прекарват през месомелачка, от получената маса се изстисква сок и 100 ml от него се изпиват сутрин на гладно. И така до подобряване на състоянието.
Приемът на сок от глухарче не само насърчава разрушаването и отстраняването на камъните от жлъчния мехур, но и премахва чернодробните колики и симптомите на жълтеница. Лечебни свойства има не само прясно изцеден сок, но и отвара от сухи корени на глухарче. Изсипете 1 литър вода в 4 големи корена на растението в емайлиран съд, оставете да заври и гответе 10-15 минути на слаб огън. След охлаждане бульонът се прецежда и се пие по 1/4 чаша 3-4 пъти на ден. Можете да смесите 100 мл прясно изцеден сок от корени на глухарче с 15 мл глицерин, 20 мл медицински алкохол, същия обем вода, прецедете и вземете 2 с.л. на ден до възстановяване.
При алергии ще помогне пресен сок от глухарче. Възрастните трябва да пият по 1 супена лъжица, а децата - по 1 супена лъжица. в един ден. Но кафето от печените корени на растението подобрява кожата. Ако към тях добавите пържени жълъди и ечемик в съотношение (1:2:7), тогава такова кафе (1 чаена лъжичка на чаша мляко) е показано дори за тежко болни пациенти.
А чай от корени на глухарче се пие при хемороиди (изплакнете, подсушете и нарежете корените).
В народната медицина в много страни младото пролетно глухарче се използва за лечение на бери-бери, кожни заболявания, поликистоза на бъбреците, пиелонефрит, бъбречна недостатъчност, ставни заболявания, анемия (анемия) и при отслабване . От листата му се приготвя салата, която се консумира редовно. За да премахнете горчивината, присъстваща в листата, преди да приготвите салата, те се държат в солена вода за половин час или се варят малко. Когато листата на глухарчето са готови, 100 г от тях се натрошават, смесват се с 50 г нарязан зелен лук и 25 г листа магданоз, салатата се залива с 15 г олио и се добавят сол, оцет, черен пипер и копър на вкус.
Сиропът от глухарче има добри лечебни свойства. Напълнете трилитров буркан до горния слой по слой с цветя от глухарче и захар (ще са необходими 1,5 кг), уплътнете, така че на гърлото на буркана да се появи лепкав сок и когато цветята са напълно наситени със сироп, образувайки непрекъсната ароматна маса, вземете я 1 ч.л. 3 пъти на ден, като всеки път се разтваря в 1/4 чаша топла вода, при болки в черния дроб, пристъпи на жлъчнокаменна болест, чернодробни и чревни колики. При продължителна употреба на сироп от маруля и глухарче се подобрява състоянието при склероза, изчезват световъртеж и шум в ушите, подобрява се паметта и съня.
Перфектно лекува черния дроб и такова средство. Необходимо е да се наберат 300 цвята глухарче, да се измият, смесват се с натрошен лимон, заливат се с вряла вода да покрие и се оставят за 5 часа. След това прецедете през марля, изцедете, изсипете течността в емайлиран съд, добавете към нея 1 кг натурален изворен мед, оставете да заври и варете 1 час на много слаб огън. Всяка сутрин на празен стомах приемайте по 1 супена лъжица. такова сладко, не забравяйте да го разтворите в чаша чай от бял трън.