1 опаковка спанак със сметана (замразен – около 250 гр)
1 1/2 опаковка крема сирене (300 гр)
1/2 кофичка заквасена сметана (100 гр)
100 гр. горгонзола или 100 гр. настъргано сирене гауда, ако предпочитате по-мек вкус
2 скилидки чесън
3 с.л. сметана или мляко
2 яйца
индийско орехче
черен пипер и сол
250 гр. спагети
малко пресен босилек (по желание)
Сложете нарязания на ситно чесън, спанака, заквасената сметана и малко прясно мляко в дълбок тиган и оставете да заври – внимавайте да не загори сместа. Разбърквайки, добавете и крема сиренето, подправете с индийско орехче, пипер и сол и накрая добавете и горгонзолата (настърганата гауда). Бъркайте постоянно сместа, докато се получи гладък и кремообразен сос. Може да приготвите соса от предния ден и да го сложите в хладилник, докато се наложи да го използвате.
Ако използвате замразен сос: затоплете го на тих огън, докато отново стане кремообразен. Сварете и спагетите, като гледате да не залепнат (може да ги изплакнете с топла вода, за да се разделят). Прехвърлете спагетите при соса – постепенно и разбъркайте всичко добре. Добавете 2 яйца и разбъркайте отново, за да се хомогенизира сместа.
С помощта на лъжица и вилица навийте „гнездата” от спагети. Внимателно ги поставяйте в тиган с нагорещено олио (зехтин) и ги изпържете на средна температура. Когато видите, че долната част на гнездото стане златистокафява, обърнете внимателно от другата страна и изпържете и нея. Повторете до изчерпване на сместа със спагетите. За да не изстинат вече готовите гнезда, може да покривате съда, в който ги прехвърляте, с алуминиево фолио.
Поднесете готовите гнезда със свежа салата и стръкчета босилек.