Ако често готвите у дома, то сигурно сте стигали до момента, когато вдъхновението ви просто се изчерпва и не се сещате за нови рецепти. Е, ако сте се уморили от обичайните ястия, но не можете да си позволите да харчите пари за ресторанти, тази рецепта ще ви спаси.
Задушено пиле в буркан
Продукти:
1 кг пилешко
1 бр. чушки
2 глави лук
1 бр. моркови
1 супена лъжица горчица
2 супени лъжици майонеза
картофи
сол и черен пипер на вкус
зелени подправки на вкус
Приготвяне:
Първо пригответе месото. Можете да изберете всяка част от пилето. Изплакнете добре парчетата месо под течаща вода и поставете в дълбока купа. За да мариновате пилето, добавете горчица и майонеза в същата купа. Добавете и една глава лук, нарязана на четвъртинки. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре месото и подправките, за да се разпредели равномерно марината. Оставете пилето да се маринова за няколко часа.
Отделно пригответе картофите за задушаване с месото. За да направите това, измийте, обелете и нарежете картофите на средно големи кубчета. Ако картофите са малки, тогава те могат просто да бъдат нарязани наполовина.
След това се погрижете за зеленчуците. Отстранете семките на чушките, след което ги нарежете на продълговати ивици. Картофите се обелват, измиват се и се нарязват.
Нарежете останалия лук на четири части и след това нарежете на парчета. Нарежете избраните зелении.
След това можете да подготвите ястието за печене. Според рецептата това не се прави в обикновен съд за печене, а в стъклен съд. Най-добре е буркан от 3 литра. Поставете половината от маринованото пиле на дъното на буркана.
Подредете зеленчуци, подправки и картофи отгоре, като сменяте слоевете и добавяте сол към всеки слой. Всички слоеве трябва да бъдат плътно натиснати. Поставете останалото пиле върху зеленчуците. Покрийте буркана с фолио и направете малки дупки с клечка за зъби. Поставете буркана във фурната и включете на 180 градуса. Фурната не е необходимо да се загрява предварително, тъй като стъклото може да се счупи поради рязка промяна на температурата.
Пилето с картофи трябва да се пече 1 час. След това време изключете фурната, но не изваждайте "тавата". Оставете буркана леко да изстине, преди да го извадите. След това ястието може да се сервира.
Със сигурност ще искате да добавите тази рецепта към списъка си с любими ястия. Тази необичайно приготвена яхния ще се хареса на всички членове на вашето семейство. Месото е необичайно сочно и крехко. Освен това няма нужда да приготвяте гарнитурата отделно.
Желаем ви добър апетит!