За тестото:
150 мл топла вода
1 супена лъжица суха мая
2 супени лъжици зехтин
малко захар
малко сол
около 300 гр. брашно
За намазване:
зехтин
4-5 скилидки чесън
една супена лъжица сух босилек (или пресен)
една супена лъжица сух магданоз (или пресен)
една супена лъжица риган
1-2 супени лъжици ситно настърган пармезан
Гола пица - това е наименованието на тази пица, при която тестото е намазано само с овкусен зехтин. Въпреки, че няма много продукти, тестото е изключително вкусно е ароматно. По-добре е да я приготвите с пресни подправки, но ако нямате, става чудесно е и със сухи.
Сложете подправките в купа, добавете ситно нарязания чесън и пармезана, и прибавете зехтин, колкото да получите хомогенна смес. Пригответе ароматния зехтин минимум 30 минути предварително.
Поставете маята в топлата вода с малко захар и малко брашно, и я оставете 5-6 мин. да шупне. След това добавете солта, зехтина и останалото брашно, и омесете меко тесто, което разделете на 2 части. Оставете го да почине 20-тина минути. След това с ръце разтеглете всяка топка тесто (или я разточете с точилка) на кръгла кора. Поставете блата в намазнена тава и включете фурната на 250 градуса. Оставете пиците да втасат 20-тина минути. След това ги поставете да се пекат в предварително загрята фурна 5-6 мин. След като се изпече блатът, намажете го със зехтин и покрийте с кухненска кърпа, за да се охлади. Върху всеки блат полейте от соса с чесън и пармезан. Вкусни, меки и ароматни - ммммммм...