1 глава зеле (кисело зеле или прясно)
400 гр. кайма
1/4 ч.л. чесън на прах
1/4 ч.л. смлян червен пипер
1 яйце
400 мл домати, нарязани
120 гр. галета
ситно нарязан магданоз
сол и черен пипер
Ако използвате прясно зеле, нарежете го ситно. Поставете в тенджерка с малко олио да омекне на котлона. Когато омекне, подправете зелето със сол и пипер. Не го преварявайте, за да не се разпадне.
Месната плънка пригответе като сложите каймата, яйцето, галетата и ситно нарязания магданоз в касерола. Хубаво разбъркайте.
Настрана, смесете доматите с подправките (чесън, сол, черен пипер, червен пипер). Намалете котлона под съда със зелето на слаба температура. От месната смес оформете кюфтета, достатъчно големи, за да се съберат на един слой в тенджерата.
Добавете доматения сос, затворете с капак и гответе на тих огън час и половина-два.
Разтръсквайте тенджерата на всеки 20 - 30 минути, за да не загори зелето.
Сервирайте ястието топло.