смляно месо (кайма) 600 г
ориз 150 г (3/4 чаена чаша)
брашно 60 г (6 супени лъжици)
яйца 3 бр.
масло 125 г (1 пакетче)
лимон 1 бр.
целина 100 г (1 глава)
2-3 с.л. доматено пюре (лютеница)
червен пипер 3 г (1/2 чаена лъжичка)
черен пипер и сол на вкус
Към смляното месо се прибавят изчистеният и измит ориз, белтъците на двете яйца, черен пипер и сол на вкус. Сместа се омсва добре и от нея се оформят дребни продълговати кюфтета. Овалват се в брашно и без да се разплескват, се оставят да престоят 1/2 час.
Във вряща подсолена вода се пуска целината, предварително обелена, измита и нарязана на осминки. След като поври целината, се прибавят 3 супени лъжици масло и кюфтетата, като се пускат едно по едно. Варят се на тих огън, за да не се разкъсат, до пълното омекване на ориза.
Трите яйца се разбиват със сока от лимона и към тях се прибавя постепенно и при непрекъснато разбъркване сосът от ястието. Накрая се слага доматеното пюре (лютеницата) и се оставя да покъкри още 1-2 минути. С получения яйчен сос се заливат кюфтетата, наредени в чиния. Останалото масло се запържва с червения пипер и се изсипва върху кюфтетата.