300 г смляно месо
60 г масло
800 г зелеви листа
120 г ориз
1 глава лук
15 г брашно
40 г доматено пюре
50 г кисела сметана
сол
черен пипер
Сваряваме ориза до омекване. След като изстине, го смесваме със смляното месо, сол, черен пипер и ситно нарязания и изпържен в 20 г масло лук. Поставяме зелевите листа за 5-7 минути във вряща вода. Когато се отцедят, изрязваме внимателно дебелите ребра, поставяме плънка, увиваме сарми, изпържваме в 20 г масло и прехвърляме в тенджера. В остатъка от маслото изпържваме брашното, наливаме 250 г вода и сметаната, прибавяме доматеното пюре, възваряваме и заливаме сармите. Задушаваме под похлупак 30-40 минути или във фурна без похлупак. Можем да приготвим сармите без сметана с по-голямо количество доматен сос.