Според народния обичай, празникът се нарича Голяма Богородица ,а на Малка Богородица , се чества рождението на Божията майка . На Голяма Богородица, подир тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове , които се раздават от жените за здраве и за починалите близки.
На този ден правят родови срещи , свързани с жертвоприношение - курбан за живот, за здраве, за плодородна година, срещу премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, каша от пиле, варено жито, царевица и тиква. На всяка цена се ядат диня и грозде. Вярващите даряват свещи в църквата, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.
Имен ден имат Мария, Марин, Мара, Мариян/а, Марийка, Мариета, Мариела, Богдан/а, Божан, Божидар.