Голяма задушница е близо-Ето какво се прави задължително!

вход през zajenata.bg
За Жената
Събития
Голяма задушница е близо-Ето какво се прави задължително!
5578
Снимков материал: pixabay.com
Голяма задушница е близо-Ето какво се прави задължително!

22 февруари – Месопустна Голяма задушница : Съботата преди Месни заговезни, седмица преди началото на Великденските пости.

На Задушница почитаме паметта на нашите покойни близки, като посещаваме гробовете им, почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино, като ритуалът започвал от мястото, където е главата на покойника, в посока наляво, три кръга по края на гроба.

Символика и Ритуали

Запалването на свещ върху гроба символизира вярата ни и безсмъртието на душите.

Тамянът представя чистата молитва, а цветята – добродетелите на починалия. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, като не се пие, а вместо това се изричат думите „Бог да прости“.

Голяма Задушница преди Великия пост

На 10 февруари православните християни извършват помен за починалите близки – Голяма Задушница преди Великия пост. Този ден е посветен на спомена за душите на мъртвите, като традиционно се посещават гробовете на близките.

Поминални Храни

За да се направи помен, се приготвя "коливо" – варено, подсладено жито. Обичаят включва още хляб и вино, а в съвремието се добавят дребни сладки и соленки. Поменът се извършва на гроба, в църква или у дома, като свещеник може да извърши парастас, който е по-кратък от панихидата. Житото е символ на възкресението, а виното – на кръвта на Исус Христос.

Според православния канон не е правилно да се поставя храна на гроба на покойника, тъй като душата не яде и не пие материална храна. Вместо това, храната се раздава на живите, особено на бедни и нуждаещи се, като начин за почитане на паметта на починалите.

Рецепта за Варено Жито за Задушница

Необходими съставки:

  • 500 г грухано жито
  • 200 г захар
  • 100 г галета
  • 100 г счукани орехи
  • Кора от лимон (настъргана)
  • Щипка сол
  • Пудра захар и канела за поръсване

Начин на приготвяне:

  • Накиснете житото за 24 часа във вода.
  • На следващия ден го изцедете и сложете в дълбока тенджера с вода, покриваща житото с 2-3 пръста.
  • Добавете щипка сол, покрийте и варете на слаб огън за около 1 час, докато зрънцата омекнат.
  • Проверявайте водата и при нужда доливайте вряла вода.
  • След сваряване добавете захарта, орехите, лимоновата кора и галетата. Разбъркайте добре и оставете на хладно място за една нощ.
  • Разпределете житото в купички, поръсете с пудра захар и направете кръст с канела.
  • Раздавайте за „Бог да прости“.
  • Задушница е ден за почит, спомен и молитва за тези, които не са сред нас, но живеят в сърцата ни.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft