22 февруари – Месопустна Голяма задушница : Съботата преди Месни заговезни, седмица преди началото на Великденските пости.
На Задушница почитаме паметта на нашите покойни близки, като посещаваме гробовете им, почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино, като ритуалът започвал от мястото, където е главата на покойника, в посока наляво, три кръга по края на гроба.
Символика и Ритуали
Запалването на свещ върху гроба символизира вярата ни и безсмъртието на душите.
Голяма Задушница преди Великия пост
На 10 февруари православните християни извършват помен за починалите близки – Голяма Задушница преди Великия пост. Този ден е посветен на спомена за душите на мъртвите, като традиционно се посещават гробовете на близките.
Поминални Храни
За да се направи помен, се приготвя "коливо" – варено, подсладено жито. Обичаят включва още хляб и вино, а в съвремието се добавят дребни сладки и соленки. Поменът се извършва на гроба, в църква или у дома, като свещеник може да извърши парастас, който е по-кратък от панихидата. Житото е символ на възкресението, а виното – на кръвта на Исус Христос.
Според православния канон не е правилно да се поставя храна на гроба на покойника, тъй като душата не яде и не пие материална храна. Вместо това, храната се раздава на живите, особено на бедни и нуждаещи се, като начин за почитане на паметта на починалите.
Рецепта за Варено Жито за Задушница
Необходими съставки:
- 500 г грухано жито
- 200 г захар
- 100 г галета
- 100 г счукани орехи
- Кора от лимон (настъргана)
- Щипка сол
- Пудра захар и канела за поръсване
Начин на приготвяне:
- Накиснете житото за 24 часа във вода.
- На следващия ден го изцедете и сложете в дълбока тенджера с вода, покриваща житото с 2-3 пръста.
- Добавете щипка сол, покрийте и варете на слаб огън за около 1 час, докато зрънцата омекнат.
- Проверявайте водата и при нужда доливайте вряла вода.
- След сваряване добавете захарта, орехите, лимоновата кора и галетата. Разбъркайте добре и оставете на хладно място за една нощ.
- Разпределете житото в купички, поръсете с пудра захар и направете кръст с канела.
- Раздавайте за „Бог да прости“.
- Задушница е ден за почит, спомен и молитва за тези, които не са сред нас, но живеят в сърцата ни.