Типичните диети в днешно време са смъртоносни, състоящи се главно от токсични и киселинно-формиращи храни, като преработени захари, изкуствени подсладители, рафинирани зърнени храни, конвенционално произведени меса и млечни продукти и скрити генетично модифицирани организми.
Всичко това, съчетано с много други предизвикателни фактори на околната среда (като например липсата на почивка, психологически стрес и фармацевтичните лекарства), нищо чудно, че все повече и повече хора биват диагностицирани с хронични, дегенеративни заболявания или смъртоносни състояния, за които модерната конвенционалната медицина твърди, че няма известно лечение.
Един от основните проблеми в този неустойчив начин на живот – а те са много – е неразбирането на хората, че тялото е необходимо да балансира рН нивата на кръвта в леко алкално ниво от 7,365, за да оцелее.
Когато човек приема храна, използвайки я за гориво, храносмилателните и метаболитни процеси я превръщат в един вид пепел, който е или киселинен или алкален.
В законите на съвременната биохимия се обяснява, че не е органичното вещество на храните (независимо дали самата храна е киселинна или алкална), което определя киселинността или алкалността на този пепелив остатък, а техните неорганични вещества (като например калций, магнезий, калий, натрий, сяра, фосфор, т.е. как се разграждат в телата ни).
Поради тази причина и тъй като всички храни в природата съдържат и киселинни и алкално-формиращи елементи, според Център за съзнателен живот, балансът или се постига или се осуетява, като пряк резултат от храните, които избираме да ядем.
Твърде много киселинно-формиращи храни биха могли да имат тежки последици за нашето здраве, например "ацидоза", обичайна диагноза при диабетиците.
А допустимите граници за грешки са малки. Даже и само леко кисело рН от 6,9 всъщност може да доведе до кома и смърт. Разбира се, крайната цел е баланс. Яденето на прекалено много алкализиращи храни също може да доведе до усложнения с течение на времето, но рискът за това на пръв поглед е по-малко вероятен, имайки предвид настоящото плачевно състояние на пристрастяващата консуматорска диета днес.
За борба с последиците от такава диета, тук са шест от най-алкално-формиращите храни за ежедневните ястия:
Благодарение на изцелителния "ян" характер на тези храни в традиционната китайска медицина и тяхната склонност да са по-богати на минерали, отколкото много други зеленчуци, безопасно е да се каже, че не можем да приемем достатъчно от тях.
Потърсете репички, най-вече (черни, червени или бели), както и цвекло, моркови, турнепс, хрян и брюква. Готови за ядене само след запарване за 15-20 минути, кореноплодните зеленчуци ще ви помогнат да се чувствате наситени и по-добре заземени.
Това са зеленчуци, които всички ние познаваме и обичаме, още по-вкусни само с малка част от здравословен домашен сос песто. Изберете броколи, зеле, карфиол, брюкселско зеле и др.
Те включват кейл, манголд, листа от ряпа и спанак – от които спанакът може би е най-добрият избор. Известен най-вече със своето богато съдържание на витамин K и фолат, спанакът е пълен с витамини, минерали, фитохимикали, антиоксиданти и фибри, което помага за подобряване на храносмилането и дори зрението.
4 . Чесън
Чесънът е истинска храна чудо, която се появява в горната част на безброй списъци на храни, насърчаващи цялостното здраве, и алкално-формиращите храни не са изключение. Сред другите му предимства са способността му да насърчава сърдечно-съдовото и имунното здраве, чрез понижаване на кръвното налягане, прочистване на черния дроб и борба с болестите.
5. Лют червен пипер Кайен (Capsicum)
Като част от семейството на мощни, тропически пиперки, които съдържат ензими, необходими за ендокринната функция, кайенският пипер е сред най-алкализиращите храни. Той е известен със своите антибактериални свойства и е богат източник на витамин А, което го прави полезно средство в борбата с вредните свободни радикали, които водят до стрес и болести.
6. Лимони
Лимоните биха могли би са най-алкализиращата храна от всички. Като естествен дезинфектант, те могат да лекуват рани, като същевременно осигуряват мощна и незабавна помощ за хиперацидитет и вирусни състояния, както и кашлица, настинки, грип и стомашни киселини.
Лимонът също помага за енергизиране на черния дроб и насърчаване на детоксикация. Така че няма да е лошо да се замислим за това, което е в чинията ни при следващото хранене. Само прилагането на вековния майчин съвет "яжте си зеленчуците" може да бъде солидна първа стъпка в постигането на по-добро здраве.