Каймата и трайните колбаси поскъпнаха с 13% на едро само за седмица! Това стана ясно от данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, които обобщават резултатите за цялата страна. Цената на едро на трайния варено-пушен салам се е повишила от 8,47 лв.
на 9,60 лв. за килограм с ДДС. По магазините на дребно цената е от 11,50 лв. нагоре, съобщава „Преса“.В същото време поскъпване има и при малотрайните колбаси и шунката – 10,1% на едро, т.е. От 4,94 лв. на 5,44 лв. за килограм. Стоките от тази група се предлагат на дребно най-често между 6,40 и 7,30 лв. за килограм.
При каймата-смес увеличението на едро през седмицата е от 4,85 лв. на 5,50 лв. за килограм. Цените в магазинната мрежа варират от 6,60 до 7,50 лв. за килограм.
Основната причина за поскъпването са някои затруднения в доставките на суровините, поясниха от бранша. Около 52% от свинското месо и 86% от телешкото и говеждото се внасят от чужбина. Въприки че, на международните борси в момента няма големи промени на цените, производителите у нас са изнервени, тъй като някои от сделките за доставка се договарят седмица за седмица.
При каймата-смес увеличението на едро през седмицата е от 4,85 лв. на 5,50 лв. за килограм. Цените в магазинната мрежа варират от 6,60 до 7,50 лв. за килограм.
Основната причина за поскъпването са някои затруднения в доставките на суровините, поясниха от бранша. Около 52% от свинското месо и 86% от телешкото и говеждото се внасят от чужбина. Въприки че, на международните борси в момента няма големи промени на цените, производителите у нас са изнервени, тъй като някои от сделките за доставка се договарят седмица за седмица.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари