Горди българи: Най-емблематичното родопско изкушение - 2 рецепти

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Горди българи: Най-емблематичното родопско изкушение - 2 рецепти
Горди българи: Най-емблематичното родопско изкушение - 2 рецепти
22565
Източник: rodopchani.bg
Горди българи: Най-емблематичното родопско изкушение - 2 рецепти
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Всеки, живял в родопско село, познава това ястие и не може да остане безразличен, виждайки пататник. Това е може би най-емблематичното родопско ястие , споменът за което предизвиква носталгия у всеки един родопчанин.

 

Рецептата е различна в отделните части на Родопите, но навред се приготвя по начин, който оставя дълбоки следи в съзнанието на този, опитал от вкусното картофено ястие.

Тъй като съм имала възможност да посетя доста родопски селца, използвах удобния миг да разпитам какви местни ястия приготвят най-често, пишат от rodopchani.bg

Не беше учудване за мен, че пататникът присъства в менюто на всеки родопчанин. Традиционно плънката се приготвя от настъргани сурови картофи, към които е добавено малко олио и сол. Но с течение на годините рецептата е изживяла много модификации. В едно село добавят кромид лук, в друго- праз, някъде слагат сирене и яйца, другаде и месо, както и различни видове подправки.

 

Ястието, сервирано с кисело мляко, или пък с домашно сладко, би могло да измести всички други ястия на масата, дори ако има сервирано и месо. Когато на трапезата се наредят родопчани, пататникът се радва на най-голямо внимание и най-бързо свършва.

Посланието ми към тези, които още не са го опитали, е непременно да си го поръчат още при следващото пътуване към Родопите.

Ето и две от най-популярните рецепти за родопски пататник :

 

Пататник с кори

По принцип той се приготвя в тава, върху горната плоча на печка с дърва, но можете да го изпечете и във фурната на електрическата печка. Така ...

Необходими продукти: Количеството на картофите е според размера на тавата, за средна тава ще ви трябват 1-1.5 кг. картофи, поне 2 яйца (става и без, но плънката тогава е ронлива), 1-2 главички кромид лук, джоджен, сол, малко олио, по желание сирене.
За корите: брашно, малко вода, няколко капки оцет, сол. От тях омесете меко тесто, което оставете да постои преди да разточите. Ще трябва да направите 2 кори, едната от които да е по голяма с около 2-3 пръста в диаметър. Ако месенето и точенето не ви се отдава направете го с готови кори за баница. Ако са от тънките ще ви трябват по 3-4 листа отгоре и отдолу.
 

Начин на приготвяне: Първо настържете картофите (като ги обелите дръжте ги в съд с вода, за да не потъмнеят). Отцедете ги хубаво от сока им. Разбъркайте с яйцата, джоджена, солта и сиренето, ако ползвате сирене. На дъното на тавата разтопете масло и поставете по-голямата кора така, че краищата й да излизат от тавичката и да може с тях после да се завия горната кора. Изсипете плънката (тя е нужно да е дебела около 2-2.5 см). захлупете с горната кора и запечатайте краищата. Ако желаете да постигнете вкус по-близък до автентичния печете само на долен реотан, на умерена температура.

Когато се запече отдолу добре обърнете баницата с помощта на голям капак (с приплъзване). Печете и от другата страна до готовност. Ако не ви се занимава просто изпечете пататника на умерена фурна. Като стане златист и го извадите, намажете го с мъничко масълце и го захлупете да се задуши, така става по-вкусен.
Сервирайте го с кисело мляко!

 

Гол пататник

Пататник можете да приготвите и пържен, в тиган, без кори. И също си е голяма вкуснотия сервиран с кисело мляко.

Необходими продукти: картофи, 1-2 яйца, джоджен, сол, олио за пържене. Може да добавите и натрошено сирене, но оригиналната родопска рецепта е без. Количеството на картофите е според големината на тигана.

Начин на приготвяне: Разстелена после в тигана сместа е необходимо да е дебела около 2 пръста. Картофите се настъргват и се поизтискват от сока, смесват се с яйцето и джоджена, посолява се. Сместа се пържи в по-дебел тиган, с малко олио и на не много силен котлон. Хубаво е да го захлупите с капак. Когато отдолу се образува тъмнозлатна коричката и се отлепи от тигана се обръща. По принцип това става с помощта на по-голям капак. Преплъзвате пататника от тигана върху капака и после го връщате обратно със суровата част на долу. Готов е когато се образува хрупкава златиста коричка. След като го извадите можете да го намажете с малко масло.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft