Всеки, живял в родопско село, познава това ястие и не може да остане безразличен, виждайки пататник. Това е може би най-емблематичното родопско ястие , споменът за което предизвиква носталгия у всеки един родопчанин.
Рецептата е различна в отделните части на Родопите, но навред се приготвя по начин, който оставя дълбоки следи в съзнанието на този, опитал от вкусното картофено ястие.
Не беше учудване за мен, че пататникът присъства в менюто на всеки родопчанин. Традиционно плънката се приготвя от настъргани сурови картофи, към които е добавено малко олио и сол. Но с течение на годините рецептата е изживяла много модификации. В едно село добавят кромид лук, в друго- праз, някъде слагат сирене и яйца, другаде и месо, както и различни видове подправки.
Ястието, сервирано с кисело мляко, или пък с домашно сладко, би могло да измести всички други ястия на масата, дори ако има сервирано и месо. Когато на трапезата се наредят родопчани, пататникът се радва на най-голямо внимание и най-бързо свършва.
Посланието ми към тези, които още не са го опитали, е непременно да си го поръчат още при следващото пътуване към Родопите.
Ето и две от най-популярните рецепти за родопски пататник :
Пататник с кори
По принцип той се приготвя в тава, върху горната плоча на печка с дърва, но можете да го изпечете и във фурната на електрическата печка. Така ...
Необходими продукти: Количеството на картофите е според размера на тавата, за средна тава ще ви трябват 1-1.5 кг. картофи, поне 2 яйца (става и без, но плънката тогава е ронлива), 1-2 главички кромид лук, джоджен, сол, малко олио, по желание сирене.
За корите: брашно, малко вода, няколко капки оцет, сол. От тях омесете меко тесто, което оставете да постои преди да разточите. Ще трябва да направите 2 кори, едната от които да е по голяма с около 2-3 пръста в диаметър. Ако месенето и точенето не ви се отдава направете го с готови кори за баница. Ако са от тънките ще ви трябват по 3-4 листа отгоре и отдолу.
Начин на приготвяне: Първо настържете картофите (като ги обелите дръжте ги в съд с вода, за да не потъмнеят). Отцедете ги хубаво от сока им. Разбъркайте с яйцата, джоджена, солта и сиренето, ако ползвате сирене. На дъното на тавата разтопете масло и поставете по-голямата кора така, че краищата й да излизат от тавичката и да може с тях после да се завия горната кора. Изсипете плънката (тя е нужно да е дебела около 2-2.5 см). захлупете с горната кора и запечатайте краищата. Ако желаете да постигнете вкус по-близък до автентичния печете само на долен реотан, на умерена температура.
Когато се запече отдолу добре обърнете баницата с помощта на голям капак (с приплъзване). Печете и от другата страна до готовност. Ако не ви се занимава просто изпечете пататника на умерена фурна. Като стане златист и го извадите, намажете го с мъничко масълце и го захлупете да се задуши, така става по-вкусен.
Сервирайте го с кисело мляко!
Гол пататник
Пататник можете да приготвите и пържен, в тиган, без кори. И също си е голяма вкуснотия сервиран с кисело мляко.
Необходими продукти: картофи, 1-2 яйца, джоджен, сол, олио за пържене. Може да добавите и натрошено сирене, но оригиналната родопска рецепта е без. Количеството на картофите е според големината на тигана.
Начин на приготвяне: Разстелена после в тигана сместа е необходимо да е дебела около 2 пръста. Картофите се настъргват и се поизтискват от сока, смесват се с яйцето и джоджена, посолява се. Сместа се пържи в по-дебел тиган, с малко олио и на не много силен котлон. Хубаво е да го захлупите с капак. Когато отдолу се образува тъмнозлатна коричката и се отлепи от тигана се обръща. По принцип това става с помощта на по-голям капак. Преплъзвате пататника от тигана върху капака и после го връщате обратно със суровата част на долу. Готов е когато се образува хрупкава златиста коричка. След като го извадите можете да го намажете с малко масло.