Много хора не обичат патладжани, но това е само защото не умеят да ги приготвят както трябва! И аз самата не ги готвех често, докато не научих тази фантастична рецепта за Пълнени патладжанени бомбички с кайма . Сега не само ги готвя през ден за семейството, но често ми идват гости, само и само да опитат моя специалитет.
Пълнени патладжанени бомбички с кайма
Продукти:
- 4 патладжана
- 1 глава лук
- 3 скилидки чесън
- 500 г кайма
- подправки: сол, черен пипер, горчица на прах, кориандър, червен пипер
- 1 супена лъжица майонеза (вместо яйце)
И още:
- 200 мл олио за пържене
- 1 ч.л. сол, за да не пръска олиото
За тавата за печене:
- 8 домата
- 2 супени лъжици горещ кетчуп
- зелени подправки на вкус
- 150-200 мл вода
Приготвяне:
1. Отрежете краищата на патладжаните, след което ги разполовете. Откъм по-тесния край разрежете всяко парче на осмини, но не докрай (за да може да се отвори като цвете, но да не се разпада).
Снимка: YouTube
2. Настържете лука и чесъна и ги добавете към каймата. Овкусете и добавете лъжица майонеза (за свързване на месото, за да не се разпадне). Изравнете добре.
3. Нарязаните патладжани се пълнят с месото и се подреждат настрани.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
4. В по-дълбок съд (без пластмасови части) загрейте олио на умерена температура и добавете една чаена лъжичка сол. Запържете патладжаните, като разреза е пълен с месо трябва да е обърнат надолу, до златисто кафяво. Едва след това ги обърнете на другата страна.
Снимка: YouTube
5. Когато се изпържат и от другата страна, отделете ги настрани, излейте олиото, в което са пържени, избършете съда и върнете патладжаните.
Снимка: YouTube
6. Между тях се подреждат разрязани от горната страна домати ("+").
Снимка: YouTube
В отделна купа разтваряме кетчупа с вода, добавяме ситно нарязания магданоз и изсипваме тази течност в тенджерата.
Снимка: YouTube
7. Печете в загрята фурна на 180 градуса за половин час.
Снимка: YouTube
Поднесете патладжанените "бомбички" заедно с печените домати и сос по желание.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!