Чудесна рецепта, с която може да замените втръсналите ви до болка салати на празничната трапеза. Оризовите топчета , пълни с кашкавал и панирани в яйца са топ мезе за всеки празник.
Оризови топчета с моцарела
Продукти:
- 2 чаши ориз (сварен)
- 4 яйца (2+2 за пържене)
- сол и черен пипер на вкус
- магданоз на вкус
- 150 грама настъргана моцарела/сирене
- по желание 1-2 шепи настърган салам/колбас/пеперони или шунка
- 3 пълни лъжици пълнозърнесто брашно
- 1/2 супена лъжица бакпулвер
- галета за паниране
Приготвяне:
Свареният ориз се слага в купа, подправя се със сол и черен пипер на вкус, 2-3 яйца и наситнен магданоз. Разбъркайте добре до гладкост.
Количеството на яйцата зависи от големината им, а когато се добавят всички съставки трябва да се получи компактна смес, която лесно се оформя с ръце.
Добавете настърганата моцарела/сирене, настърганото месо, брашното и накрая бакпулвера. Този път бъркайте/месете с ръце, докато получите по-твърдо тесто.
Загребвайте с лъжица от тестото и с мокри ръце оформете топчета. По желание сплескайте топката в дланта си, поставете малко кубче сирене (или кашкавал), затворете и оформете отново на топка.
Или просто направете малки топчета от сместа, оваляйте ги в брашно, после в разбити яйца и накрая в галета. Изпържете ги в сгорещена мазнина до златисто и ги отцедете върху хартиени кърпи.
Да ви е сладко!