Гостите седяха с отворена уста след като видяха тази гозба, а след като я вкусиха повече не искаха да ядат картофи по друг начин

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Гостите седяха с отворена уста след като видяха тази гозба, а след като я вкусиха повече не искаха да ядат картофи по друг начин
Гостите седяха с отворена уста след като видяха тази гозба, а след като я вкусиха повече не...
98890
Гостите седяха с отворена уста след като видяха тази гозба, а след като я вкусиха повече не искаха да ядат картофи по друг начин
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Има ситуации, когато влизате в кухнята и дълго мислите какво би било толкова интересно за готвене и хубаво на вкус, че да съберете всички овации. Не е нужно да завършвате курсове за готвене, за да направите оригинално ястие . Ако наистина искате да изненадате близките си на масата, то тези картофи са правилния избор.

Първото нещо, което привлича вниманието, е сервирането. Златните върхове от картофите стърчат от соса от сирене и сметана . След като го опитате, ще станете отдаден фен на това ястие завинаги. Ароматната картофена запеканка със сирене ще бъде връхната точка на всяко парти или семейна вечеря.

 

Съставки

Картофи 2 кг

Зехтин 100 мл

Риган 0,5 ч.л.

Червен пипер 1 ч.л.

кашкавал 220 гр

Пшенично брашно 35 гр

Масло 35 гр

Мляко 700 мл

Сметана 1 супена лъжица 

Доматена паста 1 супена лъжица 

Сол 1 ч.л.

Черен пипер (смлян) вкус

 

Подготовка

Залейте картофите с много гореща вода, след което изплакнете добре. Нарежете всяко картофче на 8 филийки. Полейте със зехтин, добавете риган, 0,5 ч.л сол и червен пипер. Разбъркайте. 


Подредете картофите на един слой върху лист за печене, застлан с хартия за печене. Печете на 200 градуса за 40 минути. Разбърквайте картофите на всеки 10 минути, за да се изпекат равномерно.


Изсипете брашно в тенджера, добавете масло и разбийте, докато се разтвори напълно. Трябва да получите хомогенна маса. След това бавно изсипете 70 мл мляко при непрекъснато разбъркване. Добавяйте мляко, докато се затопля, увеличавайки порциите. Гответе соса на слаб огън.


Когато сосът започне да се сгъстява, варете го още 1-2 минути, след това добавете сол, черен пипер, доматено пюре, заквасена сметана и 120 г настърган кашкавал. Гответе още няколко минути при непрекъснато бъркане, докато кашкавалът се разтопи напълно. Консистенцията на соса трябва да бъде като заквасена сметана. Ако останат бучки, сместа се прекарва през сито.


Поръсете дъното на кръглата форма с настърган кашкавал (приблизително 20 г). Подредете картофените парченца вертикално в кръг. Всичко се залива със соса и се поръсва с останалия кашкавал. Печете на 200 градуса за още 10-12 минути. 

Това е шедьовър! Хрупкави картофки могат да се ядат всякак. Горещият кашкавал  се простира красиво, а картофите са толкова кремообразни и нежни. Не отказвайте удоволствието, печете картофи на фурна по нашата рецепта.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft