Има ситуации, когато влизате в кухнята и дълго мислите какво би било толкова интересно за готвене и хубаво на вкус, че да съберете всички овации. Не е нужно да завършвате курсове за готвене, за да направите оригинално ястие . Ако наистина искате да изненадате близките си на масата, то тези картофи са правилния избор.
Първото нещо, което привлича вниманието, е сервирането. Златните върхове от картофите стърчат от соса от сирене и сметана . След като го опитате, ще станете отдаден фен на това ястие завинаги. Ароматната картофена запеканка със сирене ще бъде връхната точка на всяко парти или семейна вечеря.
Съставки
Картофи 2 кг
Зехтин 100 мл
Риган 0,5 ч.л.
Червен пипер 1 ч.л.
кашкавал 220 гр
Пшенично брашно 35 гр
Масло 35 гр
Мляко 700 мл
Сметана 1 супена лъжица
Доматена паста 1 супена лъжица
Сол 1 ч.л.
Черен пипер (смлян) вкус
Подготовка
Залейте картофите с много гореща вода, след което изплакнете добре. Нарежете всяко картофче на 8 филийки. Полейте със зехтин, добавете риган, 0,5 ч.л сол и червен пипер. Разбъркайте.
Подредете картофите на един слой върху лист за печене, застлан с хартия за печене. Печете на 200 градуса за 40 минути. Разбърквайте картофите на всеки 10 минути, за да се изпекат равномерно.
Изсипете брашно в тенджера, добавете масло и разбийте, докато се разтвори напълно. Трябва да получите хомогенна маса. След това бавно изсипете 70 мл мляко при непрекъснато разбъркване. Добавяйте мляко, докато се затопля, увеличавайки порциите. Гответе соса на слаб огън.
Когато сосът започне да се сгъстява, варете го още 1-2 минути, след това добавете сол, черен пипер, доматено пюре, заквасена сметана и 120 г настърган кашкавал. Гответе още няколко минути при непрекъснато бъркане, докато кашкавалът се разтопи напълно. Консистенцията на соса трябва да бъде като заквасена сметана. Ако останат бучки, сместа се прекарва през сито.
Поръсете дъното на кръглата форма с настърган кашкавал (приблизително 20 г). Подредете картофените парченца вертикално в кръг. Всичко се залива със соса и се поръсва с останалия кашкавал. Печете на 200 градуса за още 10-12 минути.
Това е шедьовър! Хрупкави картофки могат да се ядат всякак. Горещият кашкавал се простира красиво, а картофите са толкова кремообразни и нежни. Не отказвайте удоволствието, печете картофи на фурна по нашата рецепта.