Сигурно се питате как се приготвя професионално бутер тестото от магазина? Ето я рецептата, която се учи в кулинарните училища:
1. Объркайте във водата солта и оцета. Пресейте брашното и прибавяйки горната течност омесете меко тесто. Добре омесеното тесто поръсете с брашно и го оставете да почива на маса, покрито с кърпа.
2. Нарежете маргарина на кубчета, омесете го с малко брашно, оформете го на тънък куб и го оставете в хладилник.
3. Върху хубаво набрашнен плот разтеглете топката тесто на четирите страни (като знака "плюс" с дебела среда). В средата поставете охладения маргарин и сгънете отгоре четирите краища.
4. Разточете тестото на голям тънък правоъгълник.
Сега започнете да сгъвате по следния начин:
- на три слоя: вземете лявата страна на правоъгълника и я сгънете малко по-далеч от средата, а след това прехлупете и дясната страна отгоре.
Оставете тестото да почине малко в хладилник.
5. Повторно разточете на правоъгълник.
Сега сгънете по следния начин:
- на четири слоя: лявата страна сгънете до средата на тестото, дясната страна също до средата, след което прихлупете двете страни на тестото в сгъвката между тях.
Оставете го да почине малко в хладилник.
6. Отново разточете на правоъгълник и повторете сгъването на три слоя.
7. Оставете тестото малко да постои на студено, след това го развийте и използвайте веднага или го нарежете на 4 части и замразете за по-късно.
От това количество се получават 4 порции по 2 големи кори.