Мойте Рецепти
Смесете топлата вода, маята, захарта и брашното на гладка кашичка и оставете сместа около 10 минути, докато шупне маята.
Пресейте 350 гр. брашно със солта и в средата му изсипете маята и яйцето, леко разбито. Замесете тестото с миксер, като постепенно добавяте и останалото брашно. Замесете хубаво и гладко тесто.
Поръсете плота с брашно и разточете тестото на квадрат с размери около 40х40 см. Намажете с разтопено масло, разпределете отгоре една трета от натрошеното сирене и сгънете като плик за писмо (като на снимките).
Обърнете със сгънатата част надолу, като отново поръсите плота с брашно, и повторно разточете на същия правоъгълник и повторете процеса с масло и сирене. Обърнете отново плика със сгъвката надолу и повторете целия процес. Повторете общо три пъти разточването на тестото и мазането с масло и сирене.
Покрийте тава с диаметър 28 см с хартия за печене, леко я намажете с разтопено масло и поставете тестото вътре отново със сгънатата част надолу. С остър нож първо разрежете през средата, след това на кръст, после по диагонал, след което всяка част разрежете косо (виж снимка). Намажете с разбито яйце (отделете малко от яйцата за тестото).
Печете на 180 градуса около 40 минути. Някъде по средата на печенето прекарайте ножа по разрезите, за да не се заличат при надигането на тестото.
Веднага след като го извадите от фурната, намажете тутманика с разтопено масло.