Готварски уроци: Как да направим чудно пухкав тутманик със сирене с хрупкава коричка

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Готварски уроци: Как да направим чудно пухкав тутманик със сирене с хрупкава коричка
Готварски уроци: Как да направим чудно пухкав тутманик със сирене с хрупкава коричка
admin
Добавена от: admin
21784
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За маята:
70 гр. брашно 
200 мл хладка вода 
1 чаена лъжичка захар 
40 гр. прясна мая или 15 гр. суха
За тестото:
650 гр. брашно + още 40 гр. за разточването
4 яйца 
1.5 чаени лъжички сол 
400 гр. сирене 
около 60 гр. разтопено масло 

Смесете топлата вода, маята, захарта и брашното на гладка кашичка и оставете сместа около 10 минути, докато шупне маята. 
Пресейте 350 гр. брашно със солта и в средата му изсипете маята и яйцето, леко разбито. Замесете тестото с миксер, като постепенно добавяте и останалото брашно. Замесете хубаво и гладко тесто. 

Поръсете плота с брашно и разточете тестото на квадрат с размери около 40х40 см. Намажете с разтопено масло, разпределете отгоре една трета от натрошеното сирене и сгънете като плик за писмо (като на снимките). 

тутманик със сирене

тутманик със сирене 1

Обърнете със сгънатата част надолу, като отново поръсите плота с брашно, и повторно разточете на същия правоъгълник и повторете процеса с масло и сирене. Обърнете отново плика със сгъвката надолу и повторете целия процес. Повторете общо три пъти разточването на тестото и мазането с масло и сирене.

тутманик със сирене 2

тутманик със сирене 3 

Покрийте тава с диаметър 28 см с хартия за печене, леко я намажете с разтопено масло и поставете тестото вътре отново със сгънатата част надолу. С остър нож първо разрежете през средата, след това на кръст, после по диагонал, след което всяка част разрежете косо (виж снимка). Намажете с разбито яйце (отделете малко от яйцата за тестото).

тутманик със сирене 4

Печете на 180 градуса около 40 минути. Някъде по средата на печенето прекарайте ножа по разрезите, за да не се заличат при надигането на тестото. 
Веднага след като го извадите от фурната, намажете тутманика с разтопено масло.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft