Баничка с боза - неизменна класика още от детството! Ако и вие въздишате по вкуса на бозата от детството - леко тръпчива, но сладко разливаща се по гърлото, то с тази лесна рецепта може да си приготвите домашна бозичка, при това - лесно:
Традиционно бозата се получава от ферментацията на пшеничено брашно или просо, захар и мая.
В голяма тенджера сложете 1 кг царевично брашно с 10 литра хладка вода.
Оставете тенджерата да престои един ден. На следващия ден я поставете на слаб огън и варете около 2 часа. По време на варенето е необходимо сместа често да се разбърква с дървена лъжица.
В купичка натрошете 50 гр. мая и я разтворете в малко хладка вода. Оставете я хубаво да шупне. Когато маята удвои обема си, добавете и нея в тенджерата, след което хубаво разбъркайте.
Получената смес прецедете през марля и по желание подсладете на вкус. Когато бозата изстине, прелейте я в чисти бутилки, които съхранявайте на хладно място.