Готварски уроци: Как се прави козунак на конци?

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Готварски уроци: Как се прави козунак на конци?
Готварски уроци: Как се прави козунак на конци?
admin
Добавена от: admin
15001
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За тестото:
500 гр. брашно
1 супена лъжица Махлеб (арабска подправка от смлени черешови костилки)
2 малки яйца
120-150 гр. захар (според вкуса)
180 мл прясно мляко
20 гр. жива мая или 7 гр. суха мая
50 гр. размекнато масло
1 супена лъжица олио
сушени или захаросани плодове, лимон или портокал
За намазване:
1 жълтък + 1/2 чаена лъжичка олио + 2 супени лъжици мляко
захар на гранули, ванилова захар и филирани бадеми (не е задължително)

козуна на конци

За по-лесно тестото се замесва с кухненски робот или миксер със специални приставки.

Сложете в купа брашното, Махлеба, яйцата, захарта, маята (разтворена предварително в топлото мляко) и започнете да месите тесто. Щом започне да се оформя тестото, добавете постепенно мекото масло и продължете с месенето. 

Трябва да месите достатъчно дълго - поне около 10 минути.

козунак на конци 1

Добавете сушените плодове, лимонената и портокаловата кора (по избор), и продължете да месите всичко, като добавите и една супена лъжица олио. Ще разберете кога тестото е добре измесено като видите, че започне да оформя конци и стане пухкаво и въздушно.

козунак на конци 2

козунак на конци 3

Оставете го да втаса, докато удвои обема си - това ще отнеме малко повече време, т.к. сладко-киселото тесто ферментира малко по-дълго.

Извадете го от купата без да го премесвате. Късайте топки от тестото и оформяйте дълги фитили, които после сплетете на плитка. Ако имате малко повече опит в плетенето, може да оформите и подобна плетеница:

козунак на конци 4

козунак на конци 5

козунак на конци 6

Ако пък не ви се занимава, направете обикновена плитка от три фитила.

Сплетеното тесто оставете да втаса отново, намажете с жълтъчната смес, поръсете със захар на гранули, ванилова захар и филирани бадеми. След това пъхнете козунака в предварително загрята фурна на 180 градуса и след няколко минути намалете температурата. Изпечете козунака добре, за да не остане глетав отвътре. Такъв тип теста се пекат малко по-трудно, защото са по-тежки. 

козунак на конци 7

Забележка: по желание може да сложите във фитилите тесто някаква плънка по избор - мармалад, орехи, шоколад, локум, сладко и пр.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft