600 гр. телешко/говеждо месо (плешка), нарязано на кубчета (3 x 3 см)
300 гр. лук, ситно нарязан
1 с.л. доматена салца, разтворена в 1 чаша вода
50 мл бяло вино
сол и черен пипер на вкус
80 гр. масло
1 с.л. нарязан магданоз
Това ястие е много вкусно и присъства в традиционните кухни на много страни от близкия изток и Балканите.
"Тас" на персийски означава "отдолу", а кебап означава ястие от печени пържени парчета месо, което се асоциира с начина на подреждане на съставките в съда, в превод: "месото на дъното".
Месото се нарязва на парчета като за гулаш. Всяко парче хубаво се подсушава с кухненска хартия. На половината от количеството на маслото в съд с двойно дъно се запържва месото от всички страни. В друг съд в останалата част от маслото се запържва лукът с малко сол за около 5 минути. Към месото се добавя лукът и се залива с виното, докато температурата е все още висока. След като се изпари алкохолът (2-3 минути), се добавят доматената салца, солта и прясно смленият черен пипер. Ястието се готви на ниска температура, докато сосът се сгъсти - около 50 мин. Магданозът се добавя 10 минути преди края на готвенето.
Сервира се с варен ориз.
За поднасянето пръстеновидна форма (например за кекс) първо се пълни с кебапа и върху него се слага свареният ориз и се натиска с лъжица, така че да прилепне плътно във формата. След това се обръща върху плоска чиния, така че оризът да се озове от долната страна, сосът и месото - отгоре.