1 пакет готово хлебно тесто (800 гр.)
мазнина за тавата
За плънката:
2-3 с.л. олио
4-5 големи глави кромид лук
4-5 скилидки чесън
5-6 червени печени чушки
2-3 с.л. доматено пюре по желание
1 щипка млян черен пипер
по 1 щипка чубрица, босилек и мащерка
В дълбок тиган с малко мазнина запържете нарязания на едро лук. Добавете накълцания чесън.
Преди да омекнат напълно, прибавете нарязаните чушки (и доматеното пюре, ако ползвате). Задушете всичко под капак до готовност на зеленчуците, добавете подправки на вкус, разбъркайте и дръпнете от огъня. Оставете плънката да изстине.
Разделете готовото тестото на 2, така че едната част да е по-голяма от другата. По-малката топка тесто разточете на кора с диаметър, малко по-голям от тавата за печене. Намажете тавичката с олио и сложете кората така, че да покрива дъното и стените й, и да излиза леко извън тях. Отгоре разстелете половината от плънката с лук и чушки.
От втората част от тестото разточете две еднакви кори с диаметър колкото тавата. С едната кора покрийте плънката, а върху нея изсипете другата половина от плънката.
Покрийте с втората кора и загънете навътре краищата на тестото от стените на тавата. Намажете кората с мазнина и набоцкайте отгоре с вилица.
Оставете лучникът да втаса.
Изпечете го до готовност в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Извадете лучника и отново го намажете с мазнина отгоре, ако искате да е с хрупкава коричка.